Kymenlaakson käräjäoikeus langetti nuorelle miehelle ehdollisen tuomion seksuaalirikoksista – määrättiin myös valvontaan

Kymenlaakson käräjäoikeus langetti nuorelle miehelle ehdollisen tuomion seksuaalirikoksista – määrättiin myös valvontaan

19-vuotias mies tuomittiin yhden vuoden ja 11 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen Kymenlaakson käräjäoikeudessa Kotkassa. Miehen syyksi luettiin raiskaus nuorena henkilönä ja raiskaus. Ensimmäisen teon aikaan mies oli 17-vuotias, toisen rikoksen aikaan 19-vuotias.

Käräjäoikeus hylkäsi kaksi syytettä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä nuorena henkilönä sekä neljä syytettä raiskauksesta nuorena henkilönä. Nuorella rikoksentekijällä tarkoitetaan henkilöä, joka rikoksen tehdessään on ollut 15–20-vuotias. Hylättyjen syytteiden teonkuvaukset ajoittuivat vuosille 2014–2016.

Mies velvoitettiin korvaamaan toiselle uhrille kivusta, särystä ja henkisestä kärsimyksestä yli 2000 euroa. Toisen uhrin osalta kärsimyskorvaukset nousivat yhteensä 4500 euroon. Lisäksi miehen maksettavaksi jäi oikeudenkäyntikuluja. Ehdollisen tuomion koeaika päättyy helmikuussa 2021.

Käräjäoikeus antoi tuomiosta julkisen selosteen. Muilta osin oikeudenkäynnin asiakirjat julistettiin salaisiksi 60 vuoden ajaksi. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Valvonta pyrkii ehkäisemään uusia rikoksia

Miehelle määrättiin ehdollisen tuomion oheen 80 tuntia yhdyskuntapalvelua. Lisäksi mies tuomittiin valvontaan vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi. Valvonnan tarkoitus on ehkäistä uusia rikoksia ja tekijän syrjäytymistä.

Valvonta sisältää nuorelle tehtävän seuraamusselvityksen sekä valvojan ja valvottavan säännöllisiä tapaamisia. Käytännössä valvontaa ohjaa Rikosseuraamuslaitos.

Ehdollisen tuomion tehosteena oleva valvonta on eri asia kuin ”pantarangaistus” eli valvontarangaistus. Sillä voidaan korvata joitakin lyhyitä ehdottomia vankeusrangaistuksia. Valvontarangaistukseen tuomittu asuu kodissaan, mutta häntä valvotaan sähköisellä paikannuksella ja muulla tavoin. Valvontarangaistuksen pituus on enintään kuusi kuukautta.