Metsästäjäliiton Kymen piiri palkittiin työstä sikaruton leviämisen estämiseksi — Villisika on haastava metsästettävä, toiminnanjohtaja kertoo

Kymen piiri on perustanut verkkosivun, johon villisikahavaintoja ja kaatoja voi kirjata, sekä edesauttanut villisikojen ruokintakiellon purkamista.

kai skyttä

Villisikakannan kasvun hillitseminen on keskeinen keino afrikkalaisen sikaruton torjumisessa.

Suomen Metsästäjäliiton Kymen piiri on saanut vuoden 2018 Sikateko-palkinnon. Palkinnon Kymen piirin toiminnanjohtaja Erkki Pentinniemelle antoi keskiviikkona Suomen Sikayrittäjät ry.

Sikayrittäjät kertovat tiedotteessaan, että palkinnon saaja on ansiokkaasti tehnyt määrä tietoista työtä afrikkalaisen sikaruton (ASF) leviämisen estämiseksi kannustamalla paikallisia metsästysseuroja villisikakannan vähentämiseen Kaakkois-Suomessa. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa, joka kohdistetaan villisikojen aitaamismetsästyksen kehittämiseen.

— Kovasti on töitä tämän asian eteen tehty, kyllähän tällainen huomionosoitus mieltä ylentää. Se tarkoittaa myös sitä, että on paineita jatkaa hyvää työtä, Pentinniemi kommentoi palkinnon vastaanotettuaan.

Villisialla on hyvä kärsä

Kymen piirin ansioksi voi lukea esimerkiksi Villisian kantakirjan, joka on nettisivu villisikojen havaintojen ja kaatojen seurantaan. Pentinniemen mukaan Kymen piiri vaikutti myös ansiokkaasti maa- ja metsätalousministeriöön villisikojen ruokintakiellon purkamiseksi.

— Villisian laumakäyttäytyminen vaatii sitä, että ruokapaikkoja voi olla, toiminnanjohtaja kertoo.

Kymen piiriin kuuluu noin 300 metsästysseuraa ja noin 16 500 metsästäjää.

Metsästäjäliiton Kymen piirin toiminnanjohtaja Erkki Pentinniemi kävi pokkaamassa 5000 euron palkinnon Suomen Sikayrittäjiltä.

Toiminnanjohtajan mukaan villisika on haastava metsästettävä.

— Villisialla on loistava hajuaisti ja se liikkuu vain kun on turvallista. Villisiat laittavat ensin liikkeelle tiedustelijan, joka varmistaa tilanteen ennen kuin muu lauma tulee syömään. Villisian metsästämistä ei voi oppia kuin olemalla metsässä.

Pentinniemen mukaan suurimmat laumat voivat olla 30 sian kokoisia.

Tämän vuoden puolella Kymen piirissä on kaadettu noin 250 sikaa. Villisikaa saa metsästää ympäri vuoden, mutta jos villisikaemolla on alle vuoden ikäinen poikanen, maaliskuusta heinäkuun loppuun sitä ei saa ampua.

Sikarutto uhkaa sikataloutta

Afrikkalainen sikarutto on sikojen ja villisikojen verenvuotokuumetauti ja yksi vakavimmista sikataloutta uhkaavista taudeista Euroopassa. Tauti on levinnyt luonnonvaraisten villisikojen välityksellä ja ihmisten toiminnan kautta Suomen lähialueille Venäjälle ja Viroon. Suomessa tautia ei ole havaittu.

Vaalimaan raja-asemalla otettiin muutama viikko sitten käyttöön ruokakoira, jonka tarkoituksena on auttaa taudin torjumista.

Sikatalouden erikoisjärjestö Suomen Sikayrittäjät ry jakaa vuosittain Sikateko-huomionosoituksen henkilölle tai taholle, joka on toiminnallaan merkittävästi edesauttanut suomalaista sikayrittäjyyttä.

Luetuimmat