Kouvolan kokoomuksen valtuustoryhmä kyseenalaistaa kaupungin kuulumisen Kymsoteen — ”Rakenteet on rakennettu etelän ehdoilla"

Kokoomusryhmän mielestä Kymsoten esitykset kohtelevat Kouvolaa epätasa-arvoisesti Kotkaan verrattuna. Ryhmä nostaa esille myös maakunnan etelän ja pohjoisen välisen eripuran perussopimuksen tulkinnoista.

Lumikki Haaja

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Matti Lindholm sanoo, että sote-palveluja ei voida leikata vain pohjoisesta. Kokoomusryhmä haluaakin miettiä vaihtoehtoja Kymsotelle.
Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Matti Lindholm sanoo, että sote-palveluja ei voida leikata vain pohjoisesta. Kokoomusryhmä haluaakin miettiä vaihtoehtoja Kymsotelle.

Kouvolan kokoomuksen valtuustoryhmä kysyy, onko Kouvolan paikka Kymsotessa.

Ryhmä haluaa vakavan keskustelun Kymsoten tilanteesta ja tulevaisuudesta.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote aloitti toimintansa tämän vuoden alussa alussa.

Kokoomusryhmä nostaa esille Kymsoten Kouvolaa kurmuuttavat esitykset: kuntayhtymä on ehtinyt esittää jo Kaunisnurmen palvelukeskuksen toiminnan sekä Pohjois-Kymen sairaalan sosiaalipäivystyksen yöpäivystyksen lakkauttamista.

Kaunisnurmen palvelukeskuksen toiminnan lakkauttamisen perussyynä on kiinteistön huono kunto, muun muassa sisäilmaongelmat.

"Kymsoten suurin omistaja ja rahoittaja"

Valtuustoryhmä toteaa kannanotossaan, että Kouvola on Kymsoten suurin omistaja ja rahoittaja. Palvelujen ostot Kymsotesta syövät Kouvolan budjetista yli 310 miljoonaa euroa, eli noin 54 prosenttia.

— Kouvola maksaa Kymsoten menoista puolet, joten on vähintään kohtuullista vaatia, että kouvolalaisten palvelut tuotetaan pääsääntöisesti Kouvolassa. Ei voi olla niin, että palveluita leikataan vain pohjoisesta, kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Matti Lindholm sanoo.

— Kyse on paitsi sadoista miljoonista euroista, niin myös kouvolalaisten arjen laadusta ja sote-palveluiden toimivuudesta, viime kädessä ihmishengistä.

"Tällainen ei ruoki luottamusta"

Kokoomusryhmä nostaa kannanotossaan esille myös eripuran perussopimuksen tulkinnoista. Asiassa on väännetty kättä ennen kaikkea kuntayhtymän yhtymävaltuuston äänimääristä.

— Etelästä on tullut kannanottoja, että sopimusta ei pitäisi tulkita kuten se on kirjoitettu, vaan omalla tavalla. Tällainen ei ruoki luottamusta sopimuskumppaneiden välillä. Jos muut kunnat eivät halua Kouvolaa mukaan, niin ei Kouvolan ole pakko olla kuntayhtymässä.

Kannanoton mukaan viesti kentältä on ollut se, että työhyvinvointia ei ole.

— Johdolta ei tule tarvittavaa tukea, ja ohjelmistoissa on palattu 1980-luvulle. Rakenteet on rakennettu etelän ehdoilla, ja Kouvolan hyvätkin käytännöt unohdettu.

"Ei voi olla niin, että yhtä lyödään"

Kokoomuksen valtuustoryhmä toteaa, että jäsenkunta voi halutessaan erota Kymsotesta.

— Vaadimme, että Kouvolan on pohdittava myös muita vaihtoehtoja sote-palveluiden järjestämiseksi. Omistajakuntien eli sopimuskumppaneiden välillä täytyy vallita luottamus. Luottamus täytyy olla myös Kymsoteen ja sen toimitusjohtajaan. Ei voi olla niin, että yhtä lyödään porukassa aina, kun siihen on mahdollisuus.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset