Kotkalaiselle Irma Laukkaselle yksivuotinen valtion taiteilija-apuraha — suunnitelmissa on suurempi näyttely

Kai Skyttä

Irma Laukkaselle myönnettiin yksivuotinen taiteilija-apuraha.

Taiteen edistämiskeskus on myöntänyt kotkalaiselle kuvataiteilijalle Irma Laukkaselle yksivuotisen valtion taiteilija-apurahan.

— Olen tosi iloinen apurahasta. Minulla on suunnitelmissa suurempi näyttely ja apuraha tulee sen parissa työskentelyyn ja näyttelyn rahoittamiseen. En voi vielä kertoa tarkemmin, mutta näyttelyyn on tulossa vähän sen tapaisia töitä kuin mitä minulla oli esillä esimerkiksi Kotkan Valokuvakeskuksessa viime vuonna, kuvailee Laukkanen.

Valokuvakeskuksen näyttelyssä oli mukana lasiveistoksia ja osa niistä oli tilateoksia, joihin oli yhdistetty videokuvaa.

Laukkanen on ainoa Etelä-Kymenlaaksossa apurahan saanut taiteilija.

Kolme prosenttia taiteilijoista apurahan varassa

Valtion taiteilija-apurahalla työskentelee vuosittain runsaat 600 taiteilijaa, mikä on kolmisen prosenttia maan taiteilijakunnasta. Tänä vuonna taidetoimikunnat jakoivat 294 uutta taiteilija-apurahaa. Vuositasolla apurahoja maksetaan kaikkiaan noin 11,5 miljoonaa euroa. Apurahojen pituudet vaihtelevat puolesta vuodesta viiteen vuoteen.

Veroton apuraha on 1 692 euroa kuukaudessa, josta apurahan saaja maksaa pakollisen eläke- ja tapaturmavakuutusmaksun.

Nyt jaetut apurahat alkavat vuoden 2018 alusta.

Yli 2500 hakijaa

Eniten apurahoja jaettiin kuvataiteen, kirjallisuuden, musiikin ja näyttämötaiteen ammattilaisille, jotka olivat hyvin edustettuina myös hakijoissa. Heidän osuutensa hakijoista oli 64 prosenttia ja apurahan saajista 62 prosenttia. Näillä taiteenaloilla kirjallisuutta lukuun ottamatta – oli myös eniten nuoria apurahan saajia. Kaikista apurahan saajista joka kuudes on nuori, alle 35-vuotias.

Keskimäärin joka yhdeksäs hakija sai apurahan. Vaikeinta apurahan saaminen oli kuvataiteessa, ja monitaiteessa, joissa apurahan sai vain joka kahdestoista hakija. Toista ääripäätä edustavat arkkitehtuuri − jossa lähes joka toinen hakija sai apurahan – sekä taidejournalismi ja ympäristötaide, joissa noin joka viides hakemus tuotti tulosta.

Hakijoita oli runsaat 2 500. Määrä kasvoi edellisestä vuodesta vajaalla prosentilla, mutta taiteenalojen välillä on suuria eroja. Suurinta hakemusmäärän heilahtelu suuntaan tai toiseen oli sellaisilla aloilla, joissa hakemusmäärät jäävät alle sataan, kuten ympäristötaiteessa, sirkus-, performanssi- ja esitystaiteessa sekä valo- ja äänitaiteessa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.