Ehdokas Joona Mielonen: "Pelkään kolmatta jytkyä, sillä Halla-ahon linja leikkaa köyhiltä"

Joona Mielonen (vas.) jäi eduskunnasta, mutta on kiitollinen puolueensa vaalituloksesta. Hän toteaa, että kehitys on mennyt eteenpäin ja politiikassa on ollut oikea linja.

Kimmo Seppälä

Joona Mielonen on tyytyväinen eduskuntavaalien kulkuun, vaikka henkilökohtainen läpimeno jäi.
Joona Mielonen on tyytyväinen eduskuntavaalien kulkuun, vaikka henkilökohtainen läpimeno jäi.

Kotkalainen Joona Mielonen (vas.), et noussut eduskuntaan, mutta sait ääniä 2 271. Mitä mieltä olet äänisaalistasi verrattuna aiempiin eduskuntavaaleihin?

— Olen todella tyytyväinen listamme tulokseen ja myös henkilökohtaiseen äänimäärääni, joka nousi jälleen. Eteenpäin on menty ja ilmeisesti jotain myös tehty oikein. Olo on kiitollinen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson oli ääniharava. Oliko mielestäsi kyseessä puheenjohtajan persoonan tuottama äänivyöry vai hyvä ehdokasasettelu ylipäätään?

— Puolueen puheenjohtaja on tietenkin tärkeä veturi ja Andersson onnistui puheenjohtajista parhaiten tenteissä, mutta kaakossa vaalivoitto syntyi alueellisesti kattavan ja mielestäni loistavan ehdokasasettelun ansiosta.

Millaisissa vaalien jälkeisissä palavereissa olit maanantaina ja miten valtakunnallisesti työ jatkuu suhteessa hallitusneuvotteluihin?

— Maanantaina jatkoin heti aamulla yhdeksältä seuraavan elokuvaprojektini käsikirjoituspalaverilla ja iltapäivällä olin puoluehallituksen kokouksessa. Olen ollut tuomassa Kaakkois-Suomen ääntä esille kolmen vuoden puoluehallituksemme kautta valtakunnan politiikkaan. Nyt pääsen siis seuraamaan ja vaikuttamaan aitiopaikalta hallitusneuvotteluihin.

Olet ollut Kotkan kaupunginvaltuutettu vuodesta 2013 asti ja kaupunginhallituksen jäsen vuodesta 2017. Kotkan vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtajana olet toiminut vuodesta 2018. Miten oma poliittinen urasi tulee jatkumaan?

— Työ kotkalaisten asioiden ajamiseksi jatkuu normaalisti. Toukokuussa edessäni on ensimmäiset eurovaalini, ja tämän vuoden aikana on vielä edessä puoluekokous.

Kymen Sanomat tavoitti sinut elokuva-alaan liittyvästä palaverista maanantaiaamupäivällä. Miten työurasi kuviot etenevät tästä eteenpäin, ja leikkasiko vaalityö loven työtehtäviisi viime kuukausina?

— Aikataulutan tällä hetkellä luonnonkatastrofin jälkeiseen Skandinaviaan sijoittuvaa fiktiivistä elokuvaa, jonka apulaisohjaaja olen. Vaalien alla en ole ottanut pitkiä työkeikkoja vastaan vaan keskityin lähestulkoon kokonaan vaalityöhön.

Vaikka vaalipuheet on tältä erää pidetty, millaiseen Suomeen olet osaltasi viemässä maata omalla poliittisella työllä? Mainitse kolme arvoa perustellen lyhyesti.

— Pelkään, että kolmas jytky johtaa jälleen koviin leikkauksiin köyhiltä suomalaisilta. Halla-aho on jyrkän oikeistolainen myös talouspoliittisesti. Yritän vaikuttaa osaltani siihen, että jokaisen toimeentulo ja peruspalvelut olisivat tässä maassa taatut. Tulevaisuutta en näe myöskään ellei koulutukseen kohdistettuja leikkauksia saada peruttua.