Venäläisten turistien määrä on kasvussa Kotkan alueella — Leikarissa venäläisiä jopa tuplasti viime vuoteen verrattuna

Leikarissa huoneet täyttyvät usein saman päivän aikana, sillä moni asiakkaista astuu hotelliin ilman ennakkovarausta.

Raimo Eerola

Vaalimaan rajaa ylittävä turismi on viime vuotista vilkkaampaa. Arkistokuva.
Vaalimaan rajaa ylittävä turismi on viime vuotista vilkkaampaa. Arkistokuva.

Venäläisten turistien määrä Etelä-Kymenlaaksossa on tasaisessa kasvussa.

Heti Vaalimaan rajaylityspaikan lähettyvillä venäläisten vierailijoiden määrä näkyy huoltoasemilla.

— Meillä Rajahovissa nähdään pientä positiivista kasvua. Mitä enemmän on liikennettä alueella, sitä enemmän väkeä pysähtyy huoltoasemalle, Teboil Rajahovin toimitusjohtaja Mika Määttä kertoo.

Määtän mukaan turismin kasvua näkyy myös toiseen suuntaan.

— Etenkin kauempaa Suomesta Venäjälle lähteviä matkaajia näkyy enemmän kuin viime vuonna, Määttä lisää.

Palvelut vievät kauemmas

Vaalimaan rajan ylittävä turismi ei näy niinkään lähialueen majoituksissa.

Suurten teiden takia monet rajaa ylittävät pääsevät nopeasti muidenkin kuin lähialueen palveluiden äärelle. Täten rajan lähialueen majoituspaikat eivät hyödy turismista.

— Leirintäalueelle saapuu ihan hyvin karavaanareita ja pyöräilijöitä, mutta venäläisten suosimat mökit jäävät tyhjemmiksi, Vaalimaa Campingin Susanna Riihelä kertoo.

Yhä useampi majoittuu Kotkassa

Yhä useampi venäläinen saapuu rajalta suoraan Kotkaan. Venäläisten määrän tasainen lisääntyminen on huomattu laajasti hotelleista lomakeskuksiin.

— Ei turistien määrä ole vielä huippuvuosiin verrattavaa, mutta tasaista kasvua on havaittavissa, Kymen seudun osuuskaupan matkailu- ja ravitsemiskaupan myyntiryhmän päällikkö Marko Kokko kommentoi.

Hotelli Leikarissa venäläisten asiakkaiden määrä on vähintään tuplaantunut.

— Uskon, että suurena tekijänä tähän on henkilökuntamme kielitaitoisuus, jonka avulla matkaajat saavat palvelua ja tietoa omalla äidinkielellään, Leikarin hotellin johtaja Pirjo Kiiskinen kommentoi.

Huoneet täyttyvät usein ilman ennakkovarausta saman päivän aikana.

— Jos voisin jotenkin yhtäkkiä avata kokonaan uuden siiven hotellille, tekisin sen samantien, Kiiskinen naurahtaa.

Googlen investointi ei näy hotellien asiakasmäärissä

Haminassa ei olla huomattu merkittävää muutosta venäläisten asiakkaiden määrissä. Yleisesti ottaen Haminassa on turistien määrä kiitettävää. Vain joka toisena vuotena tapahtuva Tattoo tuo seudulle paljon väkeä. Tänä vuonna ei Tattoota järjestetä, mikä näkyy hotellien vieraiden määrissä.

Toukokuun lopussa uutisoitu Googlen investointi uuteen palvelinkeskukseen ei ole tuonut hotelleille merkittävästi lisää asiakkaita.

— Googlen työntekijät ovat täällä sen verran kauan jo pyörineet, että uskoisin Googlella olevan jo muita ratkaisuja asumiseen kuin hotellit, Haminan Seurahuoneen keittiöpäällikkö Matilda Silvo pohdiskelee.

Kymen seudun osuuskaupan Marko Kokon kuulemien huhujen mukaan, Googlelta saapuu vasta loppukesäksi enemmän henkilöstöä alueelle. Tällöin asiakkaitakin ilmenee lisää sitä kautta vasta myöhemmin.