Kymsoten sairaalainvestoinnit ja palveluverkkouudistus nytkähtivät eteenpäin —  Keskussairaala ja Kouvolan Ratamo rahoitetaan kustannussäästöillä, ei palvelumaksuilla 

Raimo Eerola

Kymenlaakson keskussairaalan laajennus- ja peruskorjaus maksaa uuden kustannusarvion mukaan 169 miljoonaa euroa.
Kymenlaakson keskussairaalan laajennus- ja peruskorjaus maksaa uuden kustannusarvion mukaan 169 miljoonaa euroa.

Kymsoten hallituksessa keskusteltiin perjantaina hyvässä hengessä palveluverkkoesityksestä ja Kymenlaakson keskussairaalan ja Ratamokeskuksen uusista kustannusarvioista.

— Näitä ei pidä ajatella palvelun alasajona. Päinvastoin, niillä saadaan uutta kustannustehokkuutta, hallituksen puheenjohtaja Seppo Rintamo kertoo.

Näitä ei pidä ajatella palvelun alasajona, vaan päinvastoin niillä saadaan uutta kustannustehokkuutta. — Seppo Rintamo

Seuraavaksi Kymsoten palvelujen saatavuus ja saavutettavuusraporttia käsitellään yhtymävaltuustossa 14. kesäkuuta. Tämän jälkeen kunnilta pyydetään lausunnot. Rintamo uskoo, että lausunnot saadaan yhtymävaltuuston käsittelyyn elokuussa.

Lausunnot kunnilta saadaan 15.8. mennessä.

Palveluverkon uudistukset tehdään vuosina 2020-2024.

— Tarkoitus ei ole huonontaa vaan tehostaa palveluja.

Uudisrakennusten ja palvelurakenteen muutoksella pyritään kustannustehokkuuden parantamiseen. Se mahdollistaa myös suurten rakennusinvestointien rahoittamisen. Rintamon mukaan hallituksessa on ollut koko ajan tieto siitä, että kustannukset ovat vuosien kuluessa nousseet. Myös suunnitelmat ovat vuosien kuluessa jalostuneet.

— Onhan se 10 prosentin kustannusnousu toki paljon, mutta ei se meille yllätyksenä tullut.

Keskussairaalan laajennusta ja Ratamoa on suunniteltu jo kahdeksan vuotta.

— Rakennuskustannukset ovat nousseet vuosittain 3,5 prosenttia, ja rakennuksiin on tullut vähän lisää tilaakin.

Uusien kustannusarvioiden mukaan keskussairaalan laajennus ja peruskorjaus maksaa 14 miljoonaa aiemmin laskettua enemmän. Ratamon hinta nousee kuudella miljoonalla eurolla. Uuden talousarvion mukaan hankkeet maksavat yhteensä 237 miljoonaa euroa. Keskussairaalaan varataan 169 ja Ratamoon 68 miljoonaa euroa.

— Emme mene kuntien lompsalle, vaan investointi rahoitetaan toiminnan muutoksilla. Emme nosta tämän vuoksi asiakasmaksujakaan.

Rintamo muistuttaa, että palvelurakenteen muutoksella pyritään 25 miljoonan euron leikkauksiin Kymsoten kustannuksissa. Ratamo ja keskussairaalan kunnostaminen tehostavat osaltaan tulevaa toimintaa.

Ratamokeskuksen ja keskussairaalan rakentamisesta vastaa Kymsoten sataprosenttisesti omistama Carea-Sairaalat oy. Tänä vuonna Ratamo- ja keskussairaalahankkeisiin on neuvoteltu 50 prosentin lainarahoitus Euroopan investointipankilta. Toinen 50 prosenttia lainaa on saatu Kuntarahoitus oyj:ltä.

Molempien lainojen maksuaika on 25 vuotta.

Luetuimmat