Näkemykset sähkösavukkeiden elintarvikemakutiivisteiden myyntikiellosta eriävät myyjillä ja ministeriöllä

Korkein hallinto-oikeus kumosi myyntikiellon keskiviikkona, mutta työ- ja elinkeinoministeriö ilmoitti samana päivänä lain olevan voimassa.

Sari Tauru

Tupakkalain mukaan sähkösavukenesteet ovat kiellettyjä makuaineita. Tämä sääntely ei perustu tupakkatuotedirektiiviin, vaan kyseessä on kansallinen lisärajoitus. Arkistokuva.
Tupakkalain mukaan sähkösavukenesteet ovat kiellettyjä makuaineita. Tämä sääntely ei perustu tupakkatuotedirektiiviin, vaan kyseessä on kansallinen lisärajoitus. Arkistokuva.

Sähkösavukkeiden elintarvikemakutiivisteiden myyntikielto herättää eriäviä näkemyksiä kauppiaissa ja viranomaisissa.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) kumosi keskiviikkona sähkösavukkeiden erikoisliikkeen elintarvikemakutiivisteiden myyntikiellon, koska Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) ei ollut noudattanut EU:n ilmoitusmenettelyä tupakkalain säätämisen yhteydessä.

Tupakkalain mukaan sähkösavukenesteet ovat kiellettyjä makuaineita. Tämä sääntely ei perustu tupakkatuotedirektiiviin, vaan kyseessä on kansallinen lisärajoitus. EU-jäsenvaltioiden on annettava Euroopan komissiolle ilmoitus kansallisista lisärajoituksista ennen niiden hyväksymistä.

TEM ilmoitti kuitenkin heti keskiviikkona, että tupakkalain lopullinen säädösteksti lähetettiin komissiolle samana päivänä, kun KHO antoi ratkaisunsa. TEMin mukaan laki siis on voimassa.

Sähkösavukekauppiaat kiistävät kiellon

Suomen Sähkösavukekauppiaat ry:n puheenjohtaja Petri Mäntysalo epäilee ilmoituksen ripeää aikataulua.

– En usko, että ikään kuin neljä vuotta myöhässä ilmoituksen jättäminen olisi ihan yksinkertainen asia. Laki on asetettu voimaan jo heinäkuusta 2017 lähtien, vaikkei olekaan ihan noudatettu direktiivimääräyksiä.

Mäntysalon mukaan elintarvikemakutiivisteitä on ollut sähkösavukekaupoissa myynnissä myös lain voimaantulon jälkeen.

Valvira on ulkoistanut tupakkalain noudattamisen tarkastustoiminnan kunnille, ja valvonnassa on Mäntysalon mukaan paikkakuntakohtaisia eroja. Hallinto-oikeuksissa on edelleen eri paikkakunnilla käsiteltävänä noin kymmenkunta sähkösavukekauppiaiden valitusta elintarvikearomien myyntikiellosta.

Mäntysalo toteaa, että sähkösavukekauppiaiden näkemyksen mukaan lakia ei ole saatettu voimaan asiaankuuluvalla tavalla.

– Meidän käsityksemme mukaan myyntikielto ei siis ole voimassa, hän toteaa.

TEM: Luonnossäädös lähetettiin asianmukaisesti

Hallitusneuvos Liisa Huhtala TEMistä kertoo, että tupakkalain luonnossäädöksestä oli tehty ilmoitus komissiolle elokuussa 2015, kun tupakkalakia valmisteltiin. Ilmoitukseen liittyvä kolmen kuukauden odotusaika päättyi marraskuussa 2015.

Huhtalan mukaan ainoa puute oli, että lopullista säädöstekstiä ei ollut toimitettu. Ilmoituksen odotusaika koskee hänen mukaansa nimenomaan lain luonnossäädöstä, koska järjestelmän tavoitteena on ennaltaehkäistä kaupan esteitä.

– Odotusaika on sitä varten, jos joku toinen jäsenvaltio tai komissio tekee huomautuksia siihen liittyen ja katsoo, että tästä olisi ehkä muodostumassa kaupan este.

Huhtala ei halua ottaa kantaa siihen, että sähkötupakkakauppiaat ovat kiellosta eri mieltä.

– Meidän näkemyksemme mukaan prosessi on nyt saatettu loppuun, ja siinä mielessä tällä ei ole vaikutusta lain voimassaoloon.