Kotkan viime vuoden tilinpäätös ylijäämäinen – Kertynyt alijäämä on kuitattu ja kaupunginjohtaja Sirviö iloitsee: "Satama ja Kotkan Energia tekivät hyvän tuloksen"

Tyytyväisyyttä vuoden 2019 tilinpäätöksestä himmentää vallitseva koronaviruksen aiheuttama tilanne, jossa kuntien talouden tiedetään jo nyt heikentyvän merkittävästi tänä vuonna. Kotkan tilannetta helpottaa kertynyt 9 miljoonan euron ylijäämä.

Linda Varoma

Kotkan viime vuoden tilinpäätös koko konsernin osalta oli 6,7 miljoonaa euroa plussalla. Haminan–Kotkan satama ja Kotkan Energia tekivät hyvät tulokset.
Kotkan viime vuoden tilinpäätös koko konsernin osalta oli 6,7 miljoonaa euroa plussalla. Haminan–Kotkan satama ja Kotkan Energia tekivät hyvät tulokset.

Kotkan kaupungin viime vuoden tilinpäätös on emokaupungin osalta 140 000 euroa ylijäämäinen. Koko kaupunkikonsernin tilinpäätös on 6,7 miljoonaa euroa ylijäämäinen ja kumulatiivinen alijäämä on kuitattu.

Vuosi sitten Kotkan kaupungintalolla vuoden 2018 tilinpäätöksen tiedotustilaisuudessa pöydän ympärillä näkyi vakavia ilmeitä. Huolestuneissa puheenvuoroissa todettiin talouden tasapainottamistoimien olevan välttämättömiä ja emokaupungin talous määriteltiin heikoksi, koko konsernin kohtuulliseksi. Kumulatiivista eli kertynyttä alijäämää Kotkalla oli yli 6 miljoonaa euroa. Jälleen kerran puhuttiin siitä, että kertynyt alijäämä on katettava vuoteen 2022 mennessä, jottei kriisikuntakriteeri sen osalta täyttyisi.

Kertynyt alijäämä nyt kuitattu

Tällä kertaa koko tiedotustilaisuus jätettiin pitämättä liittyen kokoontumisten välttämiseen koronan vuoksi. Puhelimessa kaupunginjohtaja Esa Sirviö iloitsee tilinpäätöksestä.

– Syksyllä ennustettu alijäämäinen tulos ei toteutunut ja koko Kotkan kaupunkikonserni teki reilusti ylijäämäisen tuloksen.

Sirviön mukaan konsernin yhtiöistä kaikki pärjäsivät hyvin omilla toimialoillaan.

– Haminan–Kotkan satama ja Kotkan Energia tekivät hyvän tuloksen, Sirviö mainitsee erikseen.

Merkittävä ilonaihe on kertyneen alijäämän kuittaaminen kokonaan. Alijäämän kertymistä uudelleen pyritään Sirviön mukaan estämään.

9 miljoonan euron puskuri

Kaikkiaan Kotkassa on nyt kertynyttä ylijäämää reilut 9 miljoonaa euroa. Yksi tuloksen selittävä tekijä on taseeseen tehty 15,2 miljoonan euron korjauskirjaus, joka perustuu vuonna 1993 tehtyy virheelliseen tasemerkintään.

Koko kaupunkikonsernissa kertynyttä ylijäämää on noin 50 miljoonaa euroa.

– Tilanne on oleellisesti valoisampi kuin muutamia lähivuosia sitten. Mutta korona tuo tosi synkkiä pilviä, Sirviö toteaa.

Juha Rika

6099622.jpg

Kymsoten talouden onnistuminen edelleen ratkaisevaa

Kotkan talouden kannalta yksi ratkaisevista asioista on Kymsoten onnistuminen. Kuntayhtymän osalta Kotkassa varauduttiin viime vuonna toteutunutta suurempaan alijäämään.

– Kymsoten tulos pohjautui muutamaan kertaluontoiseen erään. Ilman niitä kuntayhtymän tulos olisi ollut voimakkaasti alijäämäinen ja jäsenkunnat olisivat joutuneet varautumaan alijäämän kattamiseen. Se olisi muuttanut myös Kotkan tilinpäätöslukuja, Sirviö toteaa.

Koronaviruksen vaikutuksia terveydenhuoltoon ja Kymsoten talouteen ei vielä tiedä kukaan, mutta niillä tulee olemaan suuri vaikutus sekä Kotkan että koko konsernin tämän vuoden tilinpäätökseen.

Tulevaisuudessakin Kotkan taloutta määritteleviä asioita ovat väestörakenne ja verotulojen väheneminen.

Korona tuo tosi synkkiä pilviä. — Esa Sirviö

– Tälle vuodelle talousarvio on laadittu talouden tasapainottamisohjelman mukaan ja toimia tullaan edelleen jatkamaan, Sirviö sanoo.

"Tämä tilinpäätös on loistava"

Kotkan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sami Virtanen (sd.) toteaa viime vuoden olleen talouden suunnittelun ja hallinnan kannalta äärimmäisen hankala. Varsinkin verotuloennusteet muuttuivat vielä syksylläkin.

– Niihin peilaten voi sanoa, että tämä tilinpäätös on loistava, Virtanen iloitsee.

Viime syksynä ennusteiden mukaan Kotkalle oli odotettavissa toistakymmentä miljoonaa euroa alijäämää.

– Viime vuonna valtuuston ja hallituksen tekemät ratkaisut olivat oikein mitoitettuja ja oikean suuntaisia, Virtanen toteaa.

Tulossa vaikea vuosi

Virtasen mukaan vielä alkuvuodesta eli toiveita suhteellisen normaalista vuodesta ja siitä, että talous menisi eteenpäin normaaleissa oloissa.

– Nyt voi jokainen nähdä, että ollaan kaukana normaalista, Virtanen toteaa.

Kotkassa hankalimpaan tilanteeseen joutuvat ensimmäisinä konserniyhtiöt, kuten Kymijoen Ravintopalvelut, Kymi Sinfonietta ja Kotkan kaupunginteatteri.

– Missään tapauksessa tästä vuodesta ei tule helppoa. Mitään arvioita siitä, mitkä koronan vaikutukset Kotkan talouteen ovat, ei pysty vielä esittämään.

Tilinpäätöksestä pitää Virtasen mielestä voida iloita, vaikka tulevasta ei vielä tiedetäkään.

– Tilanne on nyt todella hyvä sikäli, että meillä on vajaat 10 miljoonaa euroa ylijäämää eikä 20 miljoonaa euroa alijäämää. Ylijäämä helpottaa kaupungin kykyä ottaa tilanne vastaan, Virtanen muistuttaa.

Kulut pidettävä kurissa edelleen

Kotkan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jari Elomaa (kok.) jakaa tyytyväisyyden tilinpäätökseen Sirviön ja Virtasen kanssa.

– Se on pitkän ja määrätietoisen työn tulos ja totta kai antaa hyvän mielen, Elomaa sanoo.

Koronan vaikutukset talouteen ovat arvoitus, samoin se, mihin kaikkeen kertynyt ylijäämä riittää uudessa tilanteessa.

– Tärkeintä on pitää menot kurissa tulevaisuudessakin. Kaikkien pitäisi nyt elää suu säkkiä myöten. Vaikka koronaa ei olisi, tilanne ei ole ruusuinen, Elomaa toteaa.

Juttua muokattu klo 16.41: Korjattu kirjoitusvirhe.