Syksyllä hirvi voi rynnätä metsästä suoraan tielle - Etelä-Kymenlaakson pahimpia paikkoja ovat seiskatie Haminan ja Vaalimaan välillä sekä Haminan ja Taavetin välinen tie

Liikenneturvallisuusvastaava Janne Saarikoski muistuttaa, että suurilla nopeuksilla liikuttaessa havainnointiaikaa jää vähemmän. Myös sillä on väliä, kuinka lähi- ja kaukovaloja käytetään: "Kun auton valoja käytetään väärin, jää toisensa kohtaavien autojen väliin hirven mentävä musta aukko" Avaa välilehdessä

Liikenneturva / Ari Ahtiainen

Metsästyskaudella  pienikin ärsyke saattaa ajaa hirven pakenemaan ja säntäämään autotielle. Arkistokuva.
Metsästyskaudella pienikin ärsyke saattaa ajaa hirven pakenemaan ja säntäämään autotielle. Arkistokuva.

Syksyn tullen hirvet lähtevät liikkeelle ja autoilijoiden on syytä pysyä valppaana. Vuosina 2015–2019 Etelä-Kymenlaakson alueella tapahtui yhteensä 271 hirvieläinonnettomuutta.

Eniten onnettomuuksia tapahtui seiskatiellä Haminan ja Vaalimaan välillä sekä Haminasta Taavettiin johtavalla tiellä.

Nopeus lisää onnettomuusriskiä

Nopeus on avaintekijä monissa onnettomuuksissa.

– Valtateillä liikennemäärät ja nopeudet ovat suuria ja siksi niillä tapahtuu enemmän onnettomuuksia kuin pienemmillä teillä, joilla liikkuu vähemmän ihmisiä ja nopeudet ovat pienempiä. Suurilla nopeuksilla liikuttaessa havainnointiaikaa jää vähemmän, toteaa vs. liikenneturvallisuusvastaava Janne Saarikoski Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.

Toinen avaintekijä on Saarikosken mukaan valojen käyttäminen.

– Uusi ilmiö on, että tienpäällä tulee vastaan paljon ihmisiä, jotka ajavat aina vain lähivaloilla eivätkä käytä kaukovaloja lainkaan. Jotkut kuljettajat taas vaihtavat pimeällä lähivalot päälle hirveän aikaisin ja heidän autonsa ja vastaantulevan auton väliin jää hirven mentävä musta aukko, ihmettelee Saarikoski.

Sauvo Jylhä

Hirvivaroitusmerkkejä on syytä seurata tarkasti tien päällä liikkuessaan.
Hirvivaroitusmerkkejä on syytä seurata tarkasti tien päällä liikkuessaan.

Hirviaidoista on apua

Liikenneturvasta kerrotaan, että riski törmätä hirveen on erityisen suuri niillä alueilla, joilla riista-aidat alkavat ja päättyvät sekä hämärän aikaan, noin tunti auringonlaskun jälkeen.

Hirviaitaa voi nähdä tien vieressä etenkin matkalla Kotkasta Kouvolaan sekä moottoritien varrella.

– Aidoista on todellista apua, etenkin, jos portit ovat kiinni ja ehjiä, toteaa Saarikoski.

Hirvivaarasta autoilijoita varoitetaan lähes jokaisella tiellä, mutta muita teitä enemmän seiskatiellä ja matkalla Haminasta Taavettiin.

– Varoitusmerkkien osalta on vaarana, että ne kokevat inflaation. Niitä on paljon ja varoitusalueet ovat niin pitkiä, jopa kymmeniä kilometrejä, että ne eivät välttämättä lisää kuljettajan tarkkaavaisuutta.

Hirvi tulee tielle suoraan metsästä

Eniten hirvionnettomuuksia tapahtuu syksyllä.

– Metsästyskausi ja kiima-aika liikuttavat hirviä, jotka pyrkivät siirtymään talvilaitumilleen. Hirvet ovat saaneet olla kevään ja kesän rauhassa. Ne ovat oppineet väistämään esimerkiksi marjastajia, kertoo Liikenneturvan koulutusohjaajan Ari-Pekka Elovaara.

Metsästyskauden aikana hirvi kuitenkin oppii pelkäämään ajokoiria ja ihmisiä, joten loppukaudesta ne ovat herkillä ja valppaina. Elovaaran mukaan loppukaudesta pienikin ärsyke saattaa ajaa hirven pakenemaan ja säntäämään autotielle.

– Hirvi juoksee usein metsästä suoraan tielle ja siksi yllättää kuljettajan helposti.

Jussi Murtosaari

Siellä, missä on yksi hirvi, on usein toinenkin. Arkistokuva.
Siellä, missä on yksi hirvi, on usein toinenkin. Arkistokuva.

Hidasta nopeutta hirvivaara-alueella

Seitsemän kymmenestä hirvieläinonnettomuudesta ajetaan hämärällä tai pimeällä. Hirvet liikkuvat hämärällä, jolloin niitä on myös vaikeampi havaita.

– Hämärällä ja pimeällä ajaessa olisi hyvä käyttää kaukovaloja mahdollisimman paljon, kuitenkin muut tielläliikkuja huomioiden.

Ennakoiva kuljettaja vähentää nopeutta hirvivaara-alueella ja heti havaitessaan jotain poikkeavaa.

– Ole erityisen valppaana hirvivaara-alueella ja hidasta heti, jos näet hirven, vaikka se vain seisoisi paikoillaan. Muista myös, että siellä missä on yksi hirvi, on usein toinenkin, muistuttaa Elovaara.

Juttua muokattu 24.9. klo 6.25: Muokattu otsikkoa ja ingressiä.

Uusimmat uutiset