Rajoitukset näkyvät — Vaalimaan rajanylitykset ovat vain murto-osa normaalista

Kimmo Seppälä

Vaalimaan raja-asema on hiljentynyt huomattavasti sen jälkeen, kun rajaliikenteen rajoitukset tulivat voimaan. Arkistokuva.
Vaalimaan raja-asema on hiljentynyt huomattavasti sen jälkeen, kun rajaliikenteen rajoitukset tulivat voimaan. Arkistokuva.

Rajaliikenteen rajoitukset ovat romahduttaneet rajanylitykset Vaalimaalla murto-osaan normaalista.

Maanantaina 27. tammikuuta Vaalimaalla kirjattiin rajanylityksiä yhteensä 4 145. Vajaan kuukauden kuluttua siitä eli maanantaina 24. helmikuuta rajanylityksiä oli peräti 8 879.

Tämän viikon maanantaina eli 23. maaliskuuta rajanylityksiä oli Vaalimaalla ainoastaan 438. Tiistai oli hieman vilkkaampi päivä: raja ylitettiin 518 kertaa. Molempina päivinä suunnilleen puolet ylityksistä tapahtui Suomen ja puolet Venäjän suuntaan.

Rajoitukset Suomen rajaliikenteessä tulivat voimaan maaliskuun 19. päivänä. Suomi sallii vain tavara- ja rahtiliikenteen sekä välttämättömän työmaaliikenteen ja rajoittaa myös aukioloaikoja itärajan kansainvälisillä rajanylityspaikoilla. Tavaraliikenteen jatkumisella turvataan muun muassa päivittäistavaroiden ja lääkkeiden saanti.

Rajoitusten voimaan tulon jälkeen vilkkain päivä rajalla on ollut nimenomaan 19. maaliskuuta. Tuolloin raja ylitettiin Vaalimaalla Suomen suuntaan 246 kertaa. Maasta lähtemisiä kirjattiin 566, joten rajanylityksiä oli kaikkiaan 812.

Tämänhetkisellä päätöksellä rajoitukset ovat voimassa 13. huhtikuuta saakka.