Pelastuslaitoksen vuosi oli kiireinen — poikkeuksena muuhun Kymenlaaksoon Kotkassa hälytyksien määrä laski

Kymenlaaksossa oli viime vuonna eniten hälytystehtäviä sitten vuoden 2012. Kuiva kesä näkyi piikkinä maastopaloissa. Palokuolemia oli yhdeksän.

Raimo eerola

Kotkassa Jäppilässä pelastuslaitos sammutti paloa heinäkuun puolivälissä.

Hälytystehtävien määrä kasvoi viime vuonna Kymenlaaksossa. Kotkassa pysyttiin hälytyksissä lähes samoissa luvuissa kuin edellisvuonna. Pelastuslaitos sai Kotkaan 969 hälytystä.

Haminassa hälytyksissä oli kasvua jonkin verran. Hälytyksiä oli viime vuonna 434, jossa lisäystä edellisvuoteen on 66.

Myös Miehikkälässä, Pyhtäällä ja Virolahdella hälytyksissä oli kasvua edellisvuoteen verrattuna.

Koko Kymenlaaksossa hälytyksiä oli 3 831. Määrä kasvoi 222:lla ja oli suurin sitten vuoden 2012.

Eniten lisääntyivät ensivasteen tehtävät ja maastopalot. Palokuntien ensivasteyksiköillä oli viime vuonna Kymenlaaksossa 642 hälytystehtävää, mikä on 86 enemmän kuin vuonna 2017.

Maastopalotehtävien määrä kasvoi noin sadasta 167:ään. Kymenlaakson pelastuslaitoksen mukaan lisäys johtui kuivasta kesästä.

Kasvua oli myös automaattihälytysten ja palovaroittimen tarkistustehtävien määrässä. Pelastuslaitos lähti tarkistamaan 126 kertaa palovaroittimen piipitykseen perustuvaa ilmoitusta. Se on noin 50 kertaa enemmän kuin viime vuosina keskimäärin.

— Palovaroittimet vanhenevat. Ihmisten pitäisi muistaa uusia ne, muuten ne hälyttävät virheellisesti, pelastuspäällikkö Juha Tiitinen sanoo.

Automaattihälytysten määrä nousi 41:llä noin 680:een. Kasvuun Tiitisellä ei ole varmaa selitystä, mutta hän arvioi, että kuuma kesä on voinut aiheuttaa laitteissa virhehälytyksiä.

Lisäystä oli myös virka-aputehtävissä, eläinpelastustehtävissä ja liikennevälinepaloissa. Tiitinen arvioi, että hälytysten määrän kasvua selittää osaltaan myös se, että ihmisten kynnys soittaa hätäkeskukseen on madaltunut.

Rakennuspaloja Kymenlaaksossa oli 81. Määrä pysyi suunnilleen samana kuin 2017, mutta palokuolemien piikki oli viime vuonna murheellinen. Kymenlaaksossa kuoli viime vuonna yhdeksän henkilöä tulipaloissa, kun edellisvuonna palokuolemia ei ollut yhtään.

Liikenneonnettomuuksia Kymenlaaksossa oli viime vuonna noin 500. Määrä on pysynyt suunnilleen samana viime vuodet.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Kymenlaakson liikenteessä kuoli viime vuonna kahdeksan ihmistä ja loukkaantui 232. Vuonna 2017 kuolleita oli 11 ja loukkaantuneita 213.

Vahingontorjuntatehtävien määrä laski reilusti. Viime vuonna ei ollut vastaavia myrskyjä kuin 2017, jolloin pelastuslaitokselle tuli Kymenlaaksossa lähes 600 vahingontorjuntatehtävää. Viime vuonna niitä oli noin 400.

Räjähdys- tai sortumavaarasta johtuvia hälytyksiä Kymenlaaksossa ei ollut viime vuonna ainuttakaan.

Luetuimmat