Kotkalaismiehen johtamalle huumeliigalle vuosien tuomiot - Päätekijälle 13 vuoden tuomio amfetamiinin ja hasiksen maahantuonnista

Liigalla oli kannabiskasvattamo ja myyntipiste Karhulassa. Poliisi on takavarikoinut huumeita myös asunnoista Kouvolassa ja Tukholmassa sekä maastokätköstä Helsingistä.

Jussi Lopperi

Huumeoikeudenkäynti kesti 14 päivää.
Huumeoikeudenkäynti kesti 14 päivää.

Yhdestä Suomen rikoshistorian suurimmista huumeoikeudenkäynneistä annettiin tänään tuomiot Kymenlaakson käräjäoikeudessa. Syytettyinä oli kaikkiaan neljätoista miestä: yhdeksän Kotkasta, yksi Kouvolasta ja loput muualta Suomesta.

Jutun päätekijänä pidetty kotkalainen Esa Pekka Olavi Toikka, 45, tuomittiin 13 vuodeksi vankeuteen viidestä törkeästä huumausainerikoksesta. Kolme Toikan syytettä hylättiin.

Christer Udo Mikael Sjö, 36, sai seitsemän vuoden vankeusrangaistuksen kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta ja yhdestä dopingrikoksesta. Neljä Sjötä vastaan nostettua syytettä hylättiin. Oikeus määräsi myös Sjön asunnosta ja hallinnassa olleet 71 354 euroa valtiolle menetettäväksi. Lisäksi hän menetti sotilasarvonsa.

Pasi Juhani Mäkelä, 51, tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen kolmesta törkeästä huumausainerikoksesta. Yksi häneen kohdistunut syyte hylättiin. Mäkelän asunnosta ja kotitoimistosta takavarikoidut 11 220 euroa tuomittiin menetetyiksi valtiolle. Mäkelä menetti myös sotilasarvonsa.

Tommi Tapio Laaksonen, 51,  sai kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta kolmen vuoden vankeusrangaistuksen. Lisäksi hän menetti sotilasarvonsa.

Timo Atte-Antero Laaksonen, 54, tuomittiin kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Myös hän menetti sotilasarvonsa.

Jari Juhani Kovanen, 33, tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta. Hän oli rikosten tekoaikana ehdonalaisessa vapaudessa. Kovasen nyt saama jäännösrangaistus on 3 vuotta 9 kuukautta.

Jerka Ilkka Mikael Kapanen, 37,  sai 2 vuoden 10 kuukauden vankeusrangaistuksen törkeästä huumausainerikoksesta ja dopingrikoksesta.

Viidelle ehdolliset tuomiot, kahden syytteet hylättiin

Viisi muuta syytettyä tuomittiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin, joiden pituudet vaihtelivat 1 vuodesta 1 vuoteen ja 9 kuukauteen. Kaksi heistä tuomittiin yhteisvastuullisesti korvaamaan marihuanan myynnistä saamansa rikoshyödyn — 10 113 euroa — valtiolle. Kahden syytetyn syytteet hylättiin.

Jutun oikeudenkäynti alkoi 7. joulukuuta ja kesti kaikkiaan 14 istuntopäivää. Tuomio annettiin tänään kansliapäätöksenä, eikä ole vielä lainvoimainen.

Oikeudessa miehet kiistivät käytännöllisesti katsoen kaikki huumausainerikoksiin liittyneet syytteet. Toikka myönsi, että kesäkuussa 2017 takavarikoidusta 2,4 kilon hasismäärästä ja 690 grammasta amfetamiinia 482 grammaa hasista kuului hänelle.

Huumeita takavarikoitiin yli sata kiloa

Kotkalaisen Toikan johtama huumeliiga on tuonut maahan suuria määriä amfetamiinia ja hasista. Epäillyt rikokset tehtiin vuosina 2013—2017.

Liigan toiminta liittyy lokakuussa 2016 Kouvolassa paljastuneeseen huumetakavarikkoon. Keskusrikospoliisi pysäytti Kouvolassa rekan, jonka perävaunusta löytyi 27 kiloa vahvaa amfetamiinia ja 35 kiloa marihuanaa.

Kroatiaan rekisteröity rekka oli ajettu Suomeen Hollannista. Poliisin mukaan takavarikoitujen aineiden katukauppa-arvo olisi ollut vähintään 1,5 miljoonaa euroa

Keskusrikospoliisi takavarikoi tutkinnan aikana syytetyiltä 275 000 euroa. Lisäksi amfetamiinia ja hasista takavarikoitiin huomattavia määriä. Takavarikoitujen huumeiden kokonaismäärä oli yhteensä yli sata kiloa.

Syyttäjän mukaan liigalla oli kannabiskasvattamo ja kannabiksen myyntipiste Karhulassa. Poliisi takavarikoi huumeita myös muun muassa asunnoista Kouvolassa ja Tukholmassa sekä maastokätköstä Helsingistä.

Juttua täydennetty kello 14.27 ja 15.41. Korjattu kahden etunimen kirjoitusasua sekä lisätty tieto siitä, että syytetyt kiistivät pääosan syytteistä.