Pyhtään työpaikoilla tehdään ensi viikolla radonvalvontaa

Tiina Jutila

Radonmittaus tehdään pienellä purkilla. Mittausohjeet löytyvät Säteilyturvakeskuksen verkkosivuilta.

Työsuojeluviranomainen valvoo työpaikkojen radonia Etelä-Suomessa tehostetusti ensi viikon keskiviikkona ja torstaina 26.–27. huhtikuuta. Tehovalvontaa tehdään ensi viikolla 13 kunnassa, joissa radonpitoisuudet ovat korkeat.

Tarkastukset koskevat niitä työpaikkoja, joissa radonmittaukset tulee olla tehtyinä, ja joissa toimintaa on maan tasalla tai kellarikerroksessa.

Pyhtään lisäksi valvontoja suoritetaan Askolassa, Hollolassa, Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa, Janakkalassa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Lopissa, Luumäellä, Myrskylässä, Pukkilassa ja Taipalsaarella.

— Tehovalvonnan tavoitteena on varmistaa, etteivät työtekijät altistu keuhkosyöpää aiheuttavalle radonkaasulle. Jaamme tietoa valvonnasta jo etukäteen, jotta mahdollisimman moni työnantaja varmistaisi, että radonin aiheuttama vaara on selvitetty, kertoo ylitarkastaja Tuula Uurala Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Työnantajan tulee esittää tarkastuksella radonmittausten tulokset ja työterveyshuoltosopimus. Tarkastuksella kiinnitetään huomiota myös muihin sisäilmaan vaikuttaviin tekijöihin, kuten ilmanvaihtoon, lämpötilaan ja mahdollisiin kosteusvaurioihin.

Radonmittausten tekeminen on työnantajan vastuulla. Jos mittaustulos ylittää 400 Bq/m³, työnantajan on ilmoitettava siitä Säteilyturvakeskukselle (STUK).

Tarkastuksista ei ilmoiteta työpaikoille etukäteen.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.