Diabeteshoitajan mielestä lääkekorvausten leikkauksia ei mietitty tarpeeksi

Sari Tauru

Diabeteshoitaja Heidi Mäkisen mielestä lääkekorvausten leikkauksia diabetespotilaiden osalta ei harkittu riittävästi.
Diabeteshoitaja Heidi Mäkisen mielestä lääkekorvausten leikkauksia diabetespotilaiden osalta ei harkittu riittävästi.

Aikuisiän diabeteksen eli 2 tyypin diabeteksen lääkehoidon korvausleikkaukset ovat vaikuttaneet hälyttävästi lääkkeiden käyttöön. Hoidon käytyä kalliimmaksi ovat jotkut taloudellisessa ahdingossa olevat vähentäneet lääkkeiden määrää tai jättäneet ne jopa kokonaan pois.

Tyyppi 2:n eli aikuistyypin diabeetikoita on Suomessa tiedossa noin 300 000. Lisäksi noin 150 000 sairastaa diabetesta tietämättään.

Muita diabeteslääkkeitä kuin insuliineja käyttävistä yli kaksi kolmasosaa on yli 65-vuotiaita. Noin kolmasosa näitä diabeteslääkkeitä käyttävistä on yli 75-vuotiaita.

Kotkansaaren terveyskeskuksessa työskentelevä diabeteshoitaja Heidi Mäkinen on varsin pettynyt hallituksen säästöpäätökseen leikata diabeteshoidon lääkehoidon korvauksia.

— Asiaa ei ajateltu aivan loppuun asti, sanoo Mäkinen.

Mäkinen ei usko korvausleikkauksilla saatavan mitään säästöjä.

— Jo muutaman vuoden päästä säästöt katoavat, kun diabeteksen lisäsairaudet lisääntyvät. Ja se on kallista hoitoa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.