Kaupunki haluaa estää Puff Kotkan sähkötupakkanesteiden myynnin tupakkalakiin vedoten — Asiaa käsitellään osin salaisena

Kotkan kaupunki ja Ska Liquids kiistelevät oikeudessa siitä, saako Kotkansaaren liikkeessä myydä nikotiinittomia makunesteitä vai ei. Kaupunki on haluton kommentoimaan keskeneräistä kiistaa.

Sari Tauru

Sähkötupakassa voidaan käyttää nikotiinittomia makunesteitä, joiden myynnistä Kotkan kaupunki ja Puff Kotka käyvät vääntöä. Nikotiininesteen voi halutessaan ostaa erikseen.
Sähkötupakassa voidaan käyttää nikotiinittomia makunesteitä, joiden myynnistä Kotkan kaupunki ja Puff Kotka käyvät vääntöä. Nikotiininesteen voi halutessaan ostaa erikseen.

Kotkan kaupunki ja kotkalainen yritys Ska Liquids Oy ovat oikeudessa sähkötupakoissa käytettävien makunesteiden vuoksi. Ympäristölautakunnassa käsitellään torstaina illalla lausuntopyyntöä, jonka korkein hallinto-oikeus on pyytänyt heinäkuussa kaupungilta asiaan liittyen.

Kiistan keskiössä ovat tupakkalain tulkinta sekä niin sanotut makunesteet, jotka soveltuvat höyrystettäviksi sähkötupakoissa. Ne eivät sisällä nikotiinia ja niitä voidaan käyttää myös esimerkiksi leivonnassa tai ruuanvalmistuksessa.

Ympäristölautakunta oli kieltänyt kieltänyt kotkalaista Ska Liquids Oy:tä myymästä sähkötupakkaan tarkoitettuja makunesteitä jo vuoden 2018 toukokuussa. Kaupunki myös asetti myös kiellon tehosteeksi uhkasakon. Kotka vetosi tupakkalain pykälään 96, jossa todetaan kunnan voivan kieltää tupakkalain vastaisen toiminnan alueellaan.

Ska Liquids pitää Puff Kotka -nimistä liikettään Kotkansaarella.

Hallinto-oikeus puolsi kaupungin ratkaisua

Yhtiö valitti päätöksestä Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus hylkäsi tämän vuoden toukokuussa valituksen, eikä myöskään antanut lupaa hakea ennakkoratkaisua asiaan Euroopan unionin tuomioistuimelta. Hallinto-oikeuden mukaan asia on kansallisen lainsäädännön puitteissa oleva asia.

Toukokuussa antamassaan ratkaisussa Itä-Suomen hallinto-oikeus katsoi, että kaupunki on voinut kieltää Puff Kotkan makunesteiden myynnin. Hallinto-oikeus perusteli sen siten, että Puff Kotka on nimenomaan tupakkalaissa tarkoitettu erikoiskauppa, jonka pääasiallinen tarkoitus on myydä tupakkatuotteita. Tällaisessa liikkeessä myynnissä olevat makunesteet liittyvät juuri tupakkakauppaan.

Hallinto-oikeuden mukaan elintarvikeliikkeissä tupakkatuotteet ovat vain osa kokonaistuotevalikoimaa, ja lisäksi niissä tupakkatuotteiden myyntiä on rajoitettu esimerkiksi kieltämällä niiden esilläpito. Elintarvikeliikkeessä makunesteet on hallinto-oikeuden mukaan tarkoitettu elintarvikkeina käytettäviksi.

Tämän jälkeen Ska Liquids valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen, missä asia on nyt käsittelyssä.

Asiaa käsitelty osin salaisena

Kotkan kaupungin terveystarkastaja Merja Lumme kertoo, että kaupunki on tarkoituksella käsitellyt asiaa osittain salaisena. Hän kertoo, että kaupunki on haluton kommentoimaan asiaa niin kauan, kun sen käsittely on kesken.

— Odotamme rauhassa korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä, Lumme toteaa.

Puff Kotkan edustajia ei tavoitettu kommentoimaan asiaa.