Seurakunta kauppaa leirikeskusta — Kolme keskusta on liikaa Haminan seurakunnalle

Haminan seurakunta on laittanut Markkulan leirikeskuksen myyntiin.

Antti-jussi Larvio

Markkulan leirikeskus myydään tarpeettomana. Pohjahintaa ei ole asetettu, vaan kyseessä on tarjouskauppa.
Markkulan leirikeskus myydään tarpeettomana. Pohjahintaa ei ole asetettu, vaan kyseessä on tarjouskauppa.

Haminan seurakunnan omistama Markkulan leirikeskus on myynnissä. Seurakunta kauppaa Merkjärven rannalla Kannusjärvellä sijaitsevaa keskusta tarjouskaupalla ilman pohjahintaa. Haminan seurakunnan talousjohtaja Tarja Partasen mukaan seurakunnalla ei ole tarvetta kolmelle leirikeskukselle. Kaksi muuta leirikeskusta ovat Vehkarinteen leirikeskus, joka sijaitsee niin ikään Kannusjärvellä, mutta Valklammen rannalla ja Lypsyniemen leirikeskus, joka on puolestaan Virolahdella meren rannalla.

Toinen yritys

Edellisen kerran seurakunta kauppasi Markkulan leirikeskusta vuonna 2014, mutta tuolloin ei kauppoja syntynyt.

Vuonna 1986 rakennettuun leirikeskukseen kuuluu 715 neliön suuruisen päärakennuksen lisäksi myös muun muassa 79 neliön saunarakennus, pieni rantasauna ja kaksi majoitusaittaa. Kokonaisuus muodostuu viidestä erillisestä tilasta, joiden yhteispinta-ala on 3,1 hehtaaria.

Alue on kaavassa julkisten palvelujen ja hallinnon aluetta. Partasen mukaan kiinteistön käyttö esimerkiksi vapaa-ajan asunnoksi edellyttäisi ainakin osittaista kaavamuutosta, josta uuden omistajan on neuvoteltava Haminan kaupungin kanssa.

Kiinteistöstrategiassa myytävä kiinteistö

Haminan seurakunnan kiinteistöstrategiassa Markkulan leirikeskus on luokiteltu myytäväksi kohteeksi. Tosin Markkulan muuttamista retkikeskukseksi selvitettiin Partasen mukaan alkuvuodesta asiasta tehdyn aloitteen johdosta.

— Tuolloin todettiin, ettei seurakunnalla ole resursseja muutoksen toteuttamiseen, Partanen toteaa.

Kulmakiven tilanne auki

Seurakunta selvittää parhaillaan myös toisen kiinteistönsä kohtaloa. Haminan keskustassa Mannerheimintiellä sijaitseva Kulmakiven seurakuntakiinteistö vaatisi sisäilmaongelmien vuoksi arvioiden mukaan 1,8 miljoonan euron peruskorjauksen, johon seurakunnalla ei ole varaa ryhtyä. Partasen mukaan parhaillaan selvitellään Kulmakiven osalta eri vaihtoehtoja. Muun muassa mitä kiinteistölle saa tehdä. Mahdollisuuksina on ollut esillä kiinteistön myynti tai kiinteistön purkaminen ja tontin myynti sen jälkeen.