Kaakkois-Suomen rajavartiosto tutki: Rikollisryhmä myi väärennettyjä henkilöllisyysasiakirjoja internetissä – Päätekijäksi epäilty mies edelleen vangittuna

Kaakkois-Suomen rajavartiosto tutki tapausta yhdessä Keskusrikospoliisin kanssa.

Tarja Särkkä

Rikollisryhmä valmisti ja myi muun muassa eri maiden passeja. Kuvituskuva.
Rikollisryhmä valmisti ja myi muun muassa eri maiden passeja. Kuvituskuva.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto on tutkinut yhdessä Keskusrikospoliisin kanssa väärennettyjen henkilöllisyysasiakirjojen valmistusta ja myyntiä.

Rikollisryhmän epäillään valmistaneen tai valmistuttaneen ja myyneen eri maiden passeja, henkilö- ja ajokortteja. Ryhmä on markkinoinut ja myynyt asiakirjoja eri verkkosivustoilla ja sosiaalisessa mediassa. Epäillyt myyntitapahtumat ajoittuvat tammikuun 2018 ja helmikuun 2019 väliselle ajalle.

Juttu eteni syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjänvirastolle viime viikon lopulla ja syyte tapauksessa tulee nostaa 29. toukokuuta mennessä.

Viranomaiset epäilevät jutun päätekijäksi Suomessa asuvaa kamerunilaistaustaista miestä. Hänen epäillään liittyvän ainakin 12 tapaukseen, jossa hän on myynyt tai välittänyt yhdessä muiden rikollisryhmän jäsenten kanssa väärennettyjä asiakirjoja ostajille. Lisäksi miehen puhelimen ja tietokoneen tiedoista löytyi neljään muuhun väärään asiakirjaan liittyviä tietoja ja valokuvia. Mies on edelleen vangittuna.

Epäiltyyn rikollisryhmään kuuluvat ainakin myös Kamerunissa asuva mies ja suomalaisnainen.

Suomessa asuvan kamerunilaismiehen ja suomalaisnaisen epäillään tehneen asiakirjojen kauppaan liittyviä rahansiirtoja Suomessa. Kaupankäynnistä saatuja varoja siirrettiin edelleen ainakin Kameruniin. Suomessa asuvien epäiltyjen asuinpaikat ovat Pohjanmaalla.

Rajavartiolaitoksen mukaan tapaus on ensimmäinen kerta, kun Rajavartiolaitos on selvittänyt esitutkinnassa internetissä tapahtuvaa laitonta asiakirjakauppaa.