Kansainvälinen museopäivä tekee paikallishistorian tutuksi esimerkiksi elokuvien kautta — Merikeskus Vellamoon ja Haminan kaupungin museoihin pääsee perjantaina ilmaiseksi

Haminan kaupungin museot

Kansainvälinen museopäivä tekee paikallishistorian tutuksi esimerkiksi elokuvien kautta — Merikeskus Vellamoon ja Haminan kaupungin museoihin pääsee perjantaina ilmaiseksi

Kansainvälisen museopäivän kunniaksi Merikeskus Vellamossa ja Haminan kaupungin museoissa on perjantaina erityistä ohjelmaa.

Merikeskus Vellamossa katsotaan elokuvia

Merikeskus Vellamon Auditoriossa esitetään päivän aikana 15 lyhyttä ja pitkää leffaa:

Tarmon historia minuutissa

Jäänmurtaja Tarmo (1907) on neljän sodan veteraani. Trafiikki-museot ry:n julkaisema video kertoo noin minuutissa Tarmon tarinan. Jäänmurtaja Tarmo kuuluu Suomen merimuseon kokoelmiin ja siihen voi tutustua kesäisin Merikeskus Vellamon museoaluslaiturissa.

Pääministeri Svinhufvudin pako punaisesta Helsingistä

Vapaussodan ja kapinan syttyessä osa Itsenäisyyssenaatin jäsenistä jäi punaisten miehittämään Helsinkiin. He piiloutuivat porvarisasuntoihin, ja punaiset yrittivät löytää heidät suorittamiensa kotitarkastusten yhteydessä. Itsenäisyyssenaattorit P. E. Svinhufvud ja Jalmar Castrén pääsivät pakenemaan Tallinnaan tekniikan opiskelijoiden kaapattua jäänmurtaja Tarmon. Sieltä he jatkoivat Berliinin, Tukholman ja Tornion kautta Vaasaan.

Jäävuoren varjoon

Jäävuoren varjoon on vuonna 2009 valmistunut suomalainen dokumenttielokuva, joka perustuu pääosin ohjaaja Antti Seppäsen helsinkiläiseltä kirpputorilta löytämään 8 mm kaitafilmimateriaaliin. Kaitafilmit paljastuivat osaksi kotkalaisen laivakonemestari Oiva Kovasen (1911–2001) jäämistöä.

Ohjaaja löytää kirpputorilta laatikollisen kaitafilmejä täynnä kuvia kaikkialta maailmasta. Yllättävä löytö avaa ikkunan kadonneeseen maailmaan ja johdattaa katsojan unohtuneen seikkailijan, iäkkään merimiehen, mukaan matkalle maailman ympäri - ja kauemmaksi.

Sari Tauru

Merikeskus Vellamon auditoriossa esitetään perjantaina 15 lyhyttä ja pitkää leffaa.

Haminan kaupungin museot esittelevät yhteistyökumppaneitaan

Haminan kaupungin museoissa museopäivää vietetään perjantaina teemalla ”Verkostot esille”. Teeman innoittamana Haminan kaupungin museot esittelevät yhteistyökumppaneitaan.

Kaupunginmuseon putiikissa on kaupan paikallisten seurojen ja yhdistysten myyntituotteita. Museoilla on myös omia harrasteryhmiä: Muistelopiiri tuottaa museoille paikallista muistitietoa ja Suoman ompeluseura toisintoja museotekstiileistä, molemmat museon tarjoamien pullakahvien voimin. Viime vuoden lopulla perustettiin lisäksi Haminan Museoiden Ystävien yhdistys.

Monet museon tämänhetkisistä näyttelyistä on tuotettu yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa: Nuoruus ympyröillä -näyttely Haminan Nuorisovaltuuston kanssa ja Kivikautta Kaakonkulmalla vapaaehtoisten harrastaja-arkeologien avustuksella. Sirpa Tuokon paperinukkenäyttely on esillä toiseksi viimeistä päivää.

Päivän päätteeksi Kaupunginmuseolta lähtee klo 17 pieni maksuton iltakävely Kauppiaantalomuseoon kaupunkioppaan johdolla. Myös Haminan Seudun Oppaat ovat museoille tärkeä sidosryhmä opastaessaan matkailuryhmiä museokohteissa.

Haminan kaupunginmuseo on sijainnut jo 1950-luvulta lähtien Haminan vanhimmassa säilyneessä yksityiskäyttöön valmistuneessa rakennuksessa, joka on peräisin 1760-luvulta. Talon vaikutusvaltaisimmat vieraat lienevät Venäjän keisarinna Katariina ja Ruotsin kuningas Kustaa III.

Museopäivä Merikeskus Vellamossa Kotkassa perjantaina 18.5. klo 10-17. Vellamoon on vapaa pääsy koko perjantain ajan.

Museopäivän kunniaksi Kaupunginmuseo on avoinna perjantaina 18.5. poikkeuksellisesti kello 12–18, ja museoon on vapaa pääsy.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet