Kotkan ja Haminan liikkeissä ymmärretään englantia ja palvelua saa, vaikka se vähän takkuaisikin — Ymmärretyksi voi tulla vaikka kuvia piirtämällä

Kymen Sanomat testasi Englannista kotoisin olevan koekaniinin kanssa, miten hyvin henkilökunta osaa vastata vieraalla kielellä. Testipaikoissa turisteihin oli totuttu ja vastauksia saatiin. Kysy tuolta viereiseltä kaverilta, viittilöitiin Kotkan torilla.

Raimo Eerola

Santalahden vastaanottovirkailija Emma Hiltunen neuvoo Alex Clarkille, miten fatbike-pyöränvuokraus toimii.

Kotkassa ja Haminassa saa palvelua mainiosti myös englanniksi. Kymen Sanomat valitsi Kotkasta ja Haminasta muutaman liikkeen, joissa voi olettaa käyvän turisteja, ja pyysi palvelua englanniksi.

Testiä suorittamaan tarvittiin englantia äidinkielenään puhuva henkilö. Sellainen löytyi kotkalaisesta pelifirmasta Nitro Gamesistä.

— Olen oikeastikin vielä vähän turisti, Kotkaan vasta noin kuukausi sitten työskentelemään tullut Alex Clark kertoo.

Clarkin tehtävä oli tekeytyä turistiksi, mennä liikkeeseen, ja pyytää henkilökunnalta neuvoja tai apua englanniksi.

Aina voi piirtää tai viittoa

Kotkan torin laidalla olevan Kombon yrittäjä Kaija Sainio ei ulkomaan elävästä hätkähtänyt.

— Meillä käy ulkomaalaisia päivittäin. Turistit usein mieltävät, että olemme turisti-info. Se johtuu varmaan keskeisestä sijainnista ja siitä, että meillä on välillä kukka-asetelmia ja lippuja oven ulkopuolella. Olemme paljon neuvoneet, mihin kaupungissa kannattaa mennä ja antaneet karttoja ja esitteitä. Meitä on tässä kolme yrittäjää ja kaikki puhumme sen verran, mitä osaamme. Itse puhun myös ruotsia ja venäjää muutaman yksinkertaisen fraasin verran, Sainio kertoo.

Sainion mukaan Kotkaan saapuu turisteja paljon muualtakin kuin Venäjältä. Erilaisia kieliä kuulee niin paljon, ettei niitä aina edes tunnista, Sainio selittää.

Raimo eerola, Raimo eerola

Kombon yrittäjä Kaija Sainio sanoo, että liikkeessä vierailee paljon turisteja. Heille annetaan neuvoja nähtävyyksistä ja paikallisista herkuista. Turistien ostamat matkamuistot ovat pieniä, Sainio kertoo. 

Santalahden vastaanottovirkailija Emma Hiltunen kertoo, että englannilla pärjää jo pitkälle. Santalahdessa on totuttu turisteihin. Henkilökunnassa on venäjänkielen taitoisia, sillä venäläiset eivät aina puhu englantia.

— Viittomat ja kuvien piirtäminen on täällä myös ihan tuttua. Aina sitä tulee ymmärretyksi, Hiltunen hymyilee.

Kielitaito ruosteessa, mutta sujuu silti

Haminan uimahallissa vastaanotto on kikattava, Clark kertoo testin tehtyään. Netta Ristola repeää iloiseen nauruun kuultuaan joutuneensa ihmiskokeen uhriksi.

— Silloin tällöin tässä joutuu puhumaan englantia. Yleensä pystyn kyllä kommunikoimaan, mutta se välillä vähän takkuaa. Olen vasta aloittanut tässä, Ristola kertoo.

Ristola kertoo opiskelleensa myös venäjän alkeet ja ruotsia, mutta molemmissa kielissä taito on jo ruostunut.

Testihenkilömme ei vänkää

Clark ei osoittaudu kovinkaan vaativaksi turistiksi. Jos jokin asia ei heti aukea, hän ei jää kysymyksen jumiin. Mies tulee ymmärretyksi kaikissa testikohteissa.

— En helposti ryhdy vänkäämään kenenkään kanssa. Olen ajatellut, että elämä on sillä tavalla helpompaa, Clark tuumaa.

Raimo Eerola

Jarno Saarelainen osasi Kotkan torilla neuvoa suuntaa kysyvälle Clarkille, missä päin on Sapokka.

Pyydämme Clarkia pysäyttämään jonkun kadulta ja kysymään tietä Sapokkaan. Kotkan torilla ”puhutko englantia” -kysymys saa ensin pari pään puistelua.

— Hei eivät sanoneet mitään, viittasivat vaan, että kysy tuolta viereiseltä kaverilta, Clark nauraa.

Lopulta Jarno Saarelainen pysähtyy neuvomaan Clarkia. Tuonne päin, viittovat miehet hyvässä yhteisymmärryksessä.

Fakta: Näin kielitesti toteutettiin

Testiä suorittamaan etsittiin englantia äidinkielenään puhuva henkilö. Alex Clark on kotoisin Englannista ja muutti Kotkaan työn perässä noin kuukausi sitten.

Kohteiksi valittiin paikkoja, joissa turistit oletettavasti käyvät. Testi tehtiin kahdessa paikassa Kotkassa ja kahdessa paikassa Haminassa.

Clark tekeytyi turistiksi ja ryhtyi juttelemaan englanniksi henkilökunnan kanssa. Muutaman minuutin juteltuaan hän tuli kertomaan, miten asiointi sujui.