Kakspyn Huolipuhelin aloittaa ensi maanantaina – Kohtaamispaikkojen sulkemisen vuoksi kotkalaisille ja haminalaisille halutaan tarjota matalan kynnyksen tukea

Kimmo Seppälä

Kakspyn Huolipuhelimeen voi soittaa minkä tahansa syyn vuoksi.
Kakspyn Huolipuhelimeen voi soittaa minkä tahansa syyn vuoksi.

Kaakkois-Suomen Sosiaalipsykiatrinen yhdistys Kakspy aloittaa ensi maanantaina tukipuhelimen ylläpidon. Niin sanottuun Huolipuhelimeen voi soittaa missä tahansa mieltä askarruttavassa tai kuormittavassa asiassa. Puheluihin vastaavat yhdistyksen sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.

Palvelu on kohdennettu erityisesti Haminan ja Kotkan alueen asukkaille, mutta muualtakin Kymenlaaksosta tai Suomesta saa soittaa.

– Poikkeuslainsäädännön astuessa voimaan Kakspy:n kohtaamispaikat jouduttiin sulkemaan ja ryhmätoiminnat keskeyttämään. Alettiin pohtia vaihtoehtoisia tapoja olla matalalla kynnyksellä ihmisten tukena. Moni saattaa olla huoliensa ja kysymystensä kanssa yksin, Kakspy:n toiminnanjohtaja Miia Kurttila kertoo.

Mikä tahansa syy soittaa, on hyvä syy

Puhelut ovat luottamuksellisia ja soittaja voi halutessaan pysyä nimettömänä. Kakspy ei saa taloudellista hyötyä puheluista. Soittajalle puhelu maksaa oman operaattorin perimän matkapuhelumaksun verran.

– Puhuminen ja omien ajatusten jakaminen on hyödyllistä, sillä se auttaa ajatusten jäsentämisessä ja voi auttaa huomaamaan, ettei olekaan asioidensa kanssa yksin. Mikä tahansa mieltä askarruttava asia tai kysymys on oikea syy soittaa, Kurttila rohkaisee.

Kurttilan mukaan ideaa huolipuhelimen tarpeellisuudesta kysyttiin Haminan ja Kotkan kaupungeilta ja Kymsotelta, ja saatu palaute oli positiivista.

– Arki on muuttunut ja suositus pysytellä kotona on voinut johtaa ihmissuhteiden vähenemiseen ja yksinäisyyden kokemiseen. Ajatusten ja kysymysten jakaminen jonkun kanssa voi auttaa jaksamaan ja voimaan paremmin, Kurttila muistuttaa.

Kakspy:n Huolipuhelin maanantaista 30.3. alkaen ma-pe kello 9-15 numerossa 05 4600 6000.