Uutisen takaa: Lindelöfin isossa kuvassa on yhä tyhjä Kantasatama

Maratoonarin sitkeydellä Kotkan kaupunginjohtaja kulki läpi sisäpoliittisten vaikeuksien, mutta Canossan matka jäi häneltä tekemättä. Seuraajalleen hän jättää talouspommeilla lastatun laivan.

Uutisen takaa: Lindelöfin isossa kuvassa on yhä tyhjä Kantasatama

Tämä joulu — virallisesti ensi kevät — on Kotkan kaupungin johtamisessa historiallinen hetki. Henry Lindelöfin jäädessä eläkkeelle Kotkaa alkaa johtaa ensimmäistä kertaa ei-sosiaalidemokraattinen kaupunginjohtaja.

Valinnassa monet valtuutetut korostivat nimenomaan uuden johtajan sitoutumattomuutta. Demarien poliittisen ylivallan hiipuminen viime vuosina ja toisaalta kahdeksan demarijohtajan lähes sadan vuoden mittainen hallintoputki vahvistivat osaltaan vaatimusta tulevan johtajan sitoutumattomuudesta.

Loviisasta Kotkan johtoon vuonna 2002 tullut Lindelöf saattaa jäädä viime vuosikymmenten pitkäaikaisimmaksi kaupunginjohtajaksi. Hänen seuraajansa Esa Sirviö valittiin seitsemän vuoden määräajaksi. Määräaikaisuutta yleensäkin suositaan kuntajohtajia nykyään valittaessa. Kotkassa taustalla on myös se, että epäluottamus Lindelöfiä kohtaan on ollut aika ajoin hyvinkin voimakasta. Eläkevirkaan ei haluta enää kahliutua.

Kuittisotku vei kansan luottamuksen

Julkisesti Lindelöf ryvettyi niin sanotussa kuittisotkussa, vaikka tilapäinen valiokunta ja lopulta myös valtuusto vasemmiston äänin antoivat hänelle nipin napin luottamuksensa vuonna 2013. Kaupunginjohtajan toimien laillisuutta puntaroitiin myös poliisissa, joka arvioi yhteiskunnalle aiheutuneet vahingot kuitenkin vähäisiksi. Moraalinen tuomio tuli kansalta.

Epäluottamus kaupunginjohtajaan, joka viihtyi mieluummin herrojen salongeissa kuin satamajätkientaukotuvissa, oli syvää, eikä enää koskaan palautunut. Asiaa ei edistänyt se, että Lindelöf ei koskaan pahoitellut saati pyytänyt anteeksi ilmeisiä virhearvioitaan: Cannesin matkoja ei koskaan seurannut Canossan matkaa.

Kokoomusvaikuttaja Rauli Ylimäen Taloustutkimuksella vuonna 2012 teettämän kyselyn mukaan 64 prosenttia vastanneista kotkalaisista ei luottanut kaupunginjohtajaan, 19 prosenttia luotti, 17 prosenttia ei osannut ottaa kantaa.

Erilaisista vaikeuksistaan huolimatta Lindelöf sinnitteli virkauransa läpi nuoruutensa maratonharrastuksesta hankkimallaan sitkeydellä, vaikka meno ei ollut aina kaunista katseltavaa.

Luovien alojen puolestapuhuja ja visionääri

Johtajana Lindelöf on ollut isojen kuvien maalailija, innovatiivinen ja impulsiivinen visionääri. Isossa kuvassa pienet arkiset asiat eivät saaneet häntä kiinnostumaan. Lindelöf jäi mielellään norsunluutorniinsa Helsinki-Pietari -kehityskäytävälle, piti etäisyyttä tavallisiin kaupunkilaisiin ja tähyili oman kaupungin yli kansainvälisiin piireihin.

Hän puhui mieluusti siitä, että luova luokka ja luovat alat pöhinällään pelastavat rakennemuutoksen kurjistaman Kotkan. Idea uudenlaisesta kulttuurivetoisesta Kotkasta oli vahva. Intoa ja mielenkiintoa ei sen sijaan riittänyt paikalliseen teollisuuteen ja liike-elämään, johon suhteet jäivät hyvin ohuiksi.

Lindelöfin kaudella Kotka sai muun muassa Merikeskus Vellamon, Maretariumin, toriparkin ja Pasaatin, teatterin laajennuksen, homekouluilmiön ja mahtipontisen Kantasatama-suunnitelman. Väärin lasketut investoinnit ja käyttömenojen kasvun riistäytyminen käsistä johtivat pian kaupungin talouden suuriin vaikeuksiin. Lainamäärä kasvoi ennätysvauhtia, ja taseen alijäämäongelmat olivat lopullisesti syöstä Kotkan kriisikunnaksi.

Kimmo Seppälä

Henry Lindelöf jättää tehtävänsä Kotkan kaupunginjohtajana. Hänestä muotokuvan maalasi taiteilija Jevgenij Zubov.
Henry Lindelöf jättää tehtävänsä Kotkan kaupunginjohtajana. Hänestä muotokuvan maalasi taiteilija Jevgenij Zubov.

Aika näyttää, toteutuuko Lindelöfin alkumetreiltä asti ajama Kantasatama-hanke ja miten. Hankkeen suunnittelu oli kulttuurisatama-nimisenä pitkällä jo vuonna 2004, mutta Vellamo on toistaiseksi ainoa siitä toteutunut osa. Vellamon kustannusten paisuminen ja kaupunginhallituksen johdossa olleen rautarouvan Anna-Liisa Kasurisen (sd.) kriisitietoisuus suitsivat Lindelöfin yltiöpäisiä visioita jonkin aikaa.

Helpommaksi kaupunginjohtajan elämä muuttui vuodesta 2008, kun Kasurisen paikalle tuli hengenheimolainen Vesa Salminen (sd.). Varsinkin kokoomuksessa närää aiheutti kaupunginjohtajan tiivis yhteys puolueeseensa, mikä ilmentyi päätöksenteossa jo sovittujen asioiden kääntymisenä päälaelleen yhdessä yössä. Lindelöfin kiirastuli alkoi kokoomuksen saatua enemmistön valtuustossa ja otettua kaupunginhallituksen johtopaikan vuoden 2011 kuntavaalien jälkeen.

Talousongelmia ja KSOY:n osakekaupat

Jari Elomaan johdolla Lindelöfin luottamusmittaukseen johtaneet matkalaskut otettiin syyniin. Lindelöf sai johdettavakseen hyvässä taloudellisessa kunnossa olleen kaupungin, mutta jättää sen seuraajalleen paljon huonommassa hapessa ja negatiivisilla optioilla lastattuna.

Lindelöfin lähes kymmenen vuotta sitten siunaamat johdannaiskaupat saattavat tulla kotkalaisille kalliiksi. Iso pommi piilee myös rakennuksissa, joiden korjaamiseen on osoitettu vuosien mittaan aivan liian vähän rahaa. Lindelöfin aika jää historiaan talousongelmien lisäksi — ja myös niiden vuoksi — tuottavan omaisuuden realisoinnin kautena.

Vuonna 2004 Kotka myi puolet energiayhtiöstään Kymenlaakson Sähkölle. Kotkan talousahdingon syventyessä myös jäljelle jäänyt osa energiayhtiöstä oli kaupunginjohtajan tähtäimessä, mutta hän ei saanut myyntiaikeilleen poliittista tukea.

Tänä vuonna kaupunki joutui myymään osuutensa KSOY:stä kokonaan tasapainottaakseen tasettaan. Sinänsä hyväksi koetussa Kotkan ja Haminan satamayhtiöitten fuusiossa 2011 Hamina voitti Kotkaa enemmän. Se sai kokoonsa nähden suuren, 40 prosentin, omistusosuuden yhteisestä yhtiöstä.

Paremmin kuin ”sisäpolitiikassa” Lindelöf pärjäsikin seutuyhteistyössä, vaikka hän ei onnistunutkaan taivuttelemaan Etelä-Kymenlaakson muita kuntia yhdistymisajatuksen taakse.

Kirjoittaja on kotkalainen freelance-toimittaja.