Lottovoitto koettelee ihmissuhteita — Kotimainen draamakomedia tulee myös Kotkaan ja Haminaan

Kaikki oikein -elokuva näyttää, mitä kaikkea äkkirikastuminen voi teettää tavalliselle ihmiselle.

Solar Films

Elokuvan keskeisissä rooleissa ovat Elsa Saisio ja Antti Luusuaniemi.
Elokuvan keskeisissä rooleissa ovat Elsa Saisio ja Antti Luusuaniemi.

Mitä ihmiselle tapahtuu, kun hän voittaa onnenkantamoisella järjettömästi rahaa? Tätä ajatusta kehitellään Lenka Hellstedtin ohjaamassa elokuvassa Kaikki oikein.
Vaatimattomasti elelevä kauneushoitolan työntekijä Eevi huomaa voittaneensa lotossa 15 miljoonaa euroa. Soitinliikkeen myyjänä työskentelevä aviomies Kari on nopeasti tilanteessa mukana.
Aviopari yrittää salata onnenpotkunsa, mutta draamakomediassa kun ollaan, niin salaisuudetkin paljastuvat. Raha polttaa näpeissä, ja suhteet työkavereihin, ystäviin ja aviopuolisoon menevät nopeasti solmuun.

Perusasioiden pariin

Kun elokuvan tuottaja Rimbo Salomaa aikanaan luki Anna-Leena Härkösen alkuperäisteoksen aiheesta, hän lämpeni heti. Myös ohjaaja Lenka Hellstedt innostui nopeasti.
— Tämä on mielenkiintoinen aihe, jossa mennään hyvin nopeasti elämän perusasioiden pariin. Tässä on isoja aiheita, joita voi käsitellä kepeästi ja huumorin kautta, Hellstedt kertoo.
Pääosaan saatiin Antti Luusuaniemi ja Elsa Saisio. 30 päivän kuvauksia Rimbo Salomaa pitää urallaan eräänä hauskimmista.

Yksikään ei kieltäytynyt

Elokuvan sivurooleissa nähdään myös suuri joukko suomalaisen elokuvaviihteen keskeisimpiä kasvoja. Salomaa kertoo, että yksikään sivuosiin kysytty ei kieltäytynyt.
Lenka Hellstedt vakuuttaa, että vahvoilla sivuroolihenkilöillä saatiin oikeasti lisäarvoa.
— He eivät esiintyneet sivuroolissa naamat happamina, vaan tekivät kaiken niin hyvin kuin mahdollista.
Elokuvaprojektin yhteishengestä kertonee jotain sekin, että tekijät panivat kestoloton vetämään pariksi kuukaudeksi. Lisätuottoja elokuvaan ei kuitenkaan saatu.
Tuuria ei ollut kuvaussäissäkään. Esimerkiksi aurinkoisen loppukohtauksen kanssa oli ongelmia, kun Suomen kesä antoi omintaan: rakeita ja ukkosta.
Thaimaan kuvaussessiossa kuvausryhmää koeteltiin monsuunisateilla ja vatsataudilla.

Päävoitto olisi ehkä liikaa

Vaikka rahalliset onnenkantamoiset ovat kiertäneet Kaikki oikein -elokuvan tekijäjoukkoa, mahdollinen lottovoitto on kuitenkin käynyt mielessä itse kullakin. Enemmänkin. Tuottaja Salomaa tunnustaa yhden kaverinsa voittaneen loton päävoiton kaksi kertaa siihen aikaan, kun markka oli vielä käypää valuuttaa.
— Kuulin siitä vasta monta vuotta sen jälkeen, kun hän oli voittanut sen toisen kerran.
Elsa Saisio vastaanottaisi mielellään pienen voiton. Mutta päävoitto lotossa olisi ehkä liikaa. Sen jälkeen näytteleminen voisi olla vaikeaa.
— Näytteleminen tarkoittaa minulle toimeentuloa, ei harrastusta.
Luusuaniemi voisi ottaa vastaan päävoitonkin. Miljoonia voisi näet ohjata elokuvien tekemiseen — ja nuorten innostamiseen.

Elsa Saisio vastaanottaisi mielellään pienen voiton.

Härkönen jututti oikeita voittajia

Anna-Leena Härkönen jututti jo romaania tehdessään kahta lottovoittajaa. Toinen oli pannut rahat iloisesti menemään.
Toinen oli yksinhuoltaja. Hän joutui riitaan sisarensa kanssa, kun ei suostunut hankkimaan tämän lapselle soittopeliä.
Härkönen siteeraa vapaasti romaanihenkilönsä ajatusta:
— Kaikki haluavat voittaa lotossa, mutta kukaan ei halua olla lottovoittaja.