Naisia pelottavat riskit ja kiinnostaa vastuullisuus – Sijoittamisesta kiinnostuneiden naisten määrä kasvaa

Mimmit sijoittaa -blogin ja podcastin perustaja Pia-Maria Nickström uskoo naisten sijoitusinnon kasvaneen muun muassa samaistuttavuuden seurauksena. Myös tiedonsaanti on entistä helpompaa – jo Instagramissa voi oppia sijoittamaan.

AOP

Vuonna 2016 Nordnetin uusista asiakkaista naisia oli vain 30 prosenttia. Vuonna 2019 naisten määrä uusista asiakkaista oli jopa 47 prosenttia.
Vuonna 2016 Nordnetin uusista asiakkaista naisia oli vain 30 prosenttia. Vuonna 2019 naisten määrä uusista asiakkaista oli jopa 47 prosenttia.

Nordea Fundsin toimitusjohtaja Henrika Vikman kertoo, että naiset ovat entistä kiinnostuneempia sijoittamisesta. Vikman arvioi, että naisten sijoitusintoon ovat vaikuttaneet esimerkiksi sijoittamisesta ja rahasta bloggaavat naiset, kuten Merja Mähkä ja Julia Thurén.

Nordean vuonna 2018 julkistamassa tutkimuksessa kävi ilmi, että sijoittajina naiset eroavat miehistä kolmella eri tavalla.

– Ensinnäkin naiset ovat varovaisia sijoittajia, paljon varovaisempia kuin miehet. Naiset myös sijoittavat ja säästävät vähemmän kuin miehet. Kolmantena ilmeni, että naiset ovat miehiä kiinnostuneempia sijoittamaan vastuullisesti, Vikman kertoo.

Riskillä on kaksi merkitystä

Varovaisuus ilmenee tilisäästämisenä. Osakkeisiin ja rahastoihin säästäminen on miehillä Vikmanin mukaan paljon yleisempää.

– Naiset ovat varovaisempia ja ehkä pelkäävät riskinottoa.

Vikman kertoo, että Nordeassa pyritään rohkaisemaan naisia ottamaan riskejä. Hänen mukaansa on yhdenvertaisuuden kannalta tärkeää, että naiset ja miehet ovat samassa tilanteessa myös taloudellisesti.

– Riski ei tietenkään tarkoita pelkästään sitä, että rahat voi menettää, vaan nimenomaan myös sitä, että voi saada parempaa tuottoa.

Vikmanin mukaan matalien korkojen aika voi vielä jatkua, minkä vuoksi pitkän aikavälin säästämisessä osakkeista tai rahastoista voi saada parempaa tuottoa.

– Olemme yrittäneet avata naisille sitä, ettei lyhyen aikajakson heilahteluita tarvitse pelätä. Kun säästö- tai sijoitusaika on pidempi, kannattaa varoja kohdistaa ehdottomasti muuhunkin kuin talletustilille.

Tutkimuksesta ilmeni, että naisilla oli noin 30 prosenttia vähemmän säästöjä tai sijoituksia kuin miehillä keskimäärin.

– Syynä voi olla se, että jos naiset pitävät varojaan vain talletustilillä, ei varat kasva samalla tavalla kuin sijoitettu varallisuus.

Naiset ja miehet eroavat toisistaan myös siten, että naiset haluavat tukeutua ammattilaisten apuun useammin.

– Rahastosäästäminen on oiva tapa aloittaa, koska siinä saadaan ammattimaisesti hoidettu portfolio, jossa myös riskit ovat hallittuja.

Vastuullinen sijoittaminen kiinnostaa naisia

Nordea lanseerasi viime vuonna vastuullisia yhdistelmärahastoja. Vikman kertoo, että naiset aktivoituivat erityisesti niiden suhteen.

– Kun katsottiin merkintöjä lanseerauksesta lähtien, niin naiset olivat enemmistönä. 53 prosenttia uusista merkinnöistä tuli naisilta, 47 prosenttia miehiltä. Voidaan sanoa, että vastuullisuus on naisia kiinnostava asia.

Vikman kertoo, että vastuullisessa sijoittamisessa otetaan huomioon sijoituskohteiden valinnassa yritysten yhteiskuntavastuu.

– Ympäristöön, hyvään hallintotapaan ja sosiaalisiin aspekteihin kiinnitetään huomiota.

Naisten salkuissa Nordeaa, Nokiaa ja Fortumia

Myös osake- ja rahastovälitysyhtiö Nordnetissä on huomattu myönteisiä tuloksia naisten sijoitusinnossa. Vuonna 2019 Nordnetin uusista asiakkaista lähes puolet oli naisia, kertoo Nordnetin maajohtaja Suvi Tuppurainen. Vaikka jokaista naista kohden palvelua käyttää kaksi miestä, naisten määrä on selvästi kasvanut. Vuonna 2016 uusista asiakkaista naisia oli vain 30 prosenttia.

Noin viikko sitten naisten tileillä suosituimpia osakkeita olivat muun muassa Nordean, Nokian, Fortumin, Sammon ja Wärtsilän osakkeet.

Riski ei tietenkään tarkoita pelkästään sitä, että rahat voi menettää, vaan nimenomaan myös sitä, että voi saada parempaa tuottoa. — Henrika Vikman

Moni yllättyy sijoittamisen kiinnostavuudesta

Mimmit sijoittaa -blogin ja podcastin perustaja Pia-Maria Nickström arvelee naisten sijoitusinnon kasvaneen muun muassa samaistuttavuuden ja valtavirtaistumisen tuloksena.

– Tieto on helposti saatavilla ja monet samaistuttavat yksityishenkilöt puhuvat omasta sijoittamisestaan. Sijoittamisesta puhuminen on siirtynyt rahoituksen luokkahuoneista Instagramiin, kyllähän se valtavirtaistaa tekemistä.

Miksi naiset ovat miehiä epäaktiivisempia sijoittajia on kysymys, jonka vastausta voi vain arvailla. Nickströmin mukaan kyse voi olla historiallisista jäänteistä: miehet tienasivat enemmän ja hoitivat raha-asioita. Kyse voi häneen mukaansa olla myös samaistuttavuudesta.

– Sijoittamisesta puhutaan kavereiden kanssa, ja jos kaveripiiriin kuuluu samantyyppisiä ihmisiä kuin itse, niin sitten se jää pienen piirin jutuksi. Kun saadaan laajempi skaala sijoittamaan ja jakamaan tietoa eteenpäin, lähtee se tasoittumaan.

Kysymys siitä, kuka sijoittamisesta puhuu ja mille ryhmälle, innosti Nickströmiä luomaan naisille suunnatun sijoittamiseen ja rahaan liittyvän blogin ja podcastin, jota hän luotsaa yhdessä Hanna Tikanderin kanssa.

– Oli selkeä markkinarako siinä, miten kirjoittamisesta puhutaan: millä summilla puhutaan, voisiko siitä puhua ihan kympeillä, millä sanastolla, voisiko siitä puhua tavallisilla sanoilla eikä alan jargonilla.

Nickström ja Tikander ovat saaneet paljon palautetta, jossa naiset ovat kertoneet aloittaneensa sijoittamisen esimerkiksi podcastin ansiosta. Nickström kertoo, että parasta palautetta on kuulla, kuinka moni on yllättynyt sijoittamisen kiinnostavuudesta.

Kysymys taloudellisesta tasa-arvosta

Nickströmin mukaan on taloudellisen tasa-arvon kannalta tärkeää, että miesten lisäksi myös naiset sijoittavat ja säästävät tulevaisuuttaan varten. Hänen mukaansa on olennaista madaltaa sijoittamiseen liittyviä kynnyksiä.

– Rikotaan myyttejä siitä, että sijoittamiseen tarvitsee paljon rahaa, todella paljon aikaa tai alan koulutus. Jaetaan tietoa siitä, että sijoittaminen on todella yksinkertaista ja sen voi aloittaa pienelläkin summalla.

Sijoittamisesta luotaantyöntävänä osatekijänä voi Nickströmin mukaan olla myös riskit ja pelko siitä, että rahaa menetetään.

– Sijoittamiseen liittyy aina riski ja korona-aikanakin on puhuttu paljon siitä. Koronan aikainen pörssiromahdus on kuitenkin lisännyt mielenkiintoa meidän sisältöjämme kohtaan. Pörssiromahduksista uutisoidaan aina, mutta pörssinousuista ei niin paljon, niin ehkä sitten sijoittamisestakin voi jäädä aika pelottava kuva.

Nickströmin mukaan riskien arvioinnissa olisi hyvä huomioida hajauttamisen lisäksi myös sijoittamisen ajallinen pituus.

– Lyhyellä aikavälillä sijoittamiseen liittyy todella kovat riskit, mutta mitä pidemmän aikaa rahat pidetään pörssissä, niin sen todennäköisempää on, että tullaan olemaan voitolla.

Älä sijoita rahoja, jotka suunnittelet käyttäväsi huomenna tai ensi vuonna

Kun sijoittamisen aloittamista pohtii, on Nickströmin mukaan tärkeää ottaa huomioon, että oma talous on kunnossa. Hänen mukaansa on esimerkiksi hyvä olla säästöjä, joihin voi kajota silloin, kun tapahtuu jotakin yllättävää.

– Ei sijoiteta sellaisia rahoja, joita tarvitaan huomenna tai ensi vuonna. Ne rahat, mitkä sijoitetaan pörssiin, ovat pidempiaikaisia.

Myös hajauttamisen perusteet kannattaa Nickstörmin mukaan opiskella. Sanonnan mukaan kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin. Tämä tarkoittaa, ettei kaikkia rahoja kannatta sijoittaa esimerkiksi yhteen yhtiöön, vaan hajauttaa sijoituksia eri yhtiöiden ja pörssien välillä.

Myös ajallinen hajauttaminen on Nickströmin mukaan tärkeää.

– Ehkä paras ja simppelein tapa sijoittaa pörssiin on kuukausisäästämällä, eli ei laita kaikkia rahoja pörssiin kerralla, vaan ostaa vähän kerrallaan.

Niille, joita sijoittamisen aloittaminen kiinnostaa, Nickström haluaa painottaa, että tärkeintä on aloittaa.

Uusimmat uutiset