Haminan suurlipun tangosta uupuu edelleen dokumentteja

Laskelmia on päästy tekemään, mutta ei vielä riittävästi loppuraporttia ja käyttöönottotarkastusta varten.,

Antti-Jussi Larvio

Suurtangon sisällä olevaa lipunnostokoneistoa ei ole vielä päästy käyttämään, sillä lippua ei tankoon saa turvallisuussyistä nostaa. Arkistokuva.

Haminan suurlipputangon kestävyyden toteamiseksi tarvittavia lisädokumentteja odotetaan edelleen tangon suunnitelleelta ja valmistaneelta venäläiseltä Amira Groupilta. Haminan kaupungin johtava rakennustarkastaja Ari Brusilan mukaan venäläisyhtiö on täydentänyt tankoa koskevaa aineistoa, mutta edelleenkään dokumentteja ei ole saatu riittävästi.

Amiran toimittamien tietojen perusteella tankohankeen virallisena tarkastajana toimiva A-Insinöörit tekee loppuraportin, jossa todetaan tangon rakenteen kestävyystaso.

Brusilan mukaan kaikkien tarvittavien dokumenttien toimittamisen takarajaksi on asetettu ensi viikon perjantai. Loppuraportin valmistumisen jälkeen on vuorossa tangon käyttöönottotarkastus, jossa sen soveltuminen suurlipun saloksi hyväksytään tai hylätään.

Kestää ilman lippua

Sibeliuskadun kentälle pystytetyn suursalon kestävyydestä on jouduttu hankkimaan lisäselvityksiä, sillä tangon valmistaneen Amiran kestävyyslaskelmat ovat erilaiset kuin Euroopassa ja Suomessa käytetyt. Lisäselvityksillä pyritään selvittämään täyttääkö tanko eurooppalaiset turvallisuusstandardit ja Suomessa vaaditun varmuustason.

Tangon on todettu tähän mennessä käytettävissä olleiden laskelmien perusteella kestävän ilman suurlippua Sibeliuskadun kentän alueella tavanomaisesti vallitsevat tuuliolosuhteet. Mikäli tuuli yltyisi myrskylukemiin, kaupunki on varautunut muun muassa aitaamaan tangon ympärille turva-alueen.

Suurlippu on suunniteltu nostettavaksi salkoon joulukuun 3. päivänä.

Luetuimmat