Saako kansanedustajaehdokas valehdella? Haminan nuorisovaltuuston vaalipaneelissa se oli jopa suotavaa

Vaalipaneelissa ei oltu turhan tärkeitä, vaikka ihan asiaakin tuotiin esiin.

Raimo Eerola

Haminan nuorisovaltuuston vaalipaneeli järjestettiin yhteisötalo Manskilla.

Haminalaisten eduskuntavaaliehdokkaiden elämässä sattuu ja tapahtuu.

Yksi on kiertänyt Afrikkaa swahilin kieltä opiskellen, toinen istunut presidentti Tarja Halosen kanssa juhlissa samassa pöydässä, kolmas on voittanut Karhutyttökisan Kuusamossa, neljäs pieraissut kesken tärkeän kokouksen ja viides on lukinnut lipputankomies Kimmo Kiljusen Raatihuoneelle.

Mikään edellä mainituista tapahtumista ei tosin pidä paikkaansa.

Yksi tarina oli jopa häpeilemättömästi varastettu toisen ihmisen elämästä. Kukaan ei silti pahoittanut mieltään Haminan nuorisovaltuuston järjestämässä vaalipaneelissa. Osallistujilla nimittäin oli lupa puhua silkkaa palturia.

Televisiossa aikoinaan pyörineen Kuutamolla-ohjelman hengessä ehdokkaat kertoivat elämästään kolme tarinaa. Yleisön ja muiden ehdokkaiden piti arvata, mitkä tarinat ovat totta ja mitkä vähemmän totta.

Leikkimielisen kisan parhaimmaksi valehtelijaksi todettiin ”karhutyttö” Hannah Honkanen (kesk.). Myös Katja Andrejev (vihr.), Mia Patanen (vas.), Nina Peltonen (sd.) ja Janne Nyholm (ps.) puhuivat niin totta kuin osasivat. Tietoa ja viihdettä yhdistellyt paneeli salli ehdokkaiden esittää lisäksi aitoja näkemyksiä eri vaaliteemoista.

Kansalaisaloitteen torppaaminen harmittaa

Vaikka jäykistely jätettiin narikkaan, nuoriso halusi tuoda esille vakavampiakin asioita. Haminan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Sanni Korjus harmitteli esimerkiksi sitä, että kansalaisaloite maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta tyssäsi muotoseikkaan.

Eduskunta hylkäsi kansalaisaloitteen sivistyslakivaliokunnan mietinnön pohjalta. Valiokunta katsoi, ettei eduskunta ole oikea taho aloitteessa vaaditun selvityksen ja lainvalmistelun tekemiseen.

Valiokunnan mukaan aloitteessa tuodaan esiin tärkeä huoli, mutta asian valmistelu kuuluu valtioneuvostolle. Eduskunta tyytyi toteamaan, että se edellyttää valtioneuvoston seuraavan toisen asteen opintojen kustannusten kehitystä.

Onneksi monet ovat havahtuneet asioihin, joista nuoretkin ovat kovasti puhuneet. — Sanni Korjus

Korjus ei ollut mielissään aloitteen ruttaamisesta.

— Mielestäni kansalaisaloitteita pitää pystyä tekemään ilman, että lakimies istuu vieressä, Korjus totesi.

Hän jaksaa silti olla toiveikas, että nuorisolle tärkeät ilmasto- ja koulutuskysymykset etenevät seuraavalla hallituskaudella.

— Kynnyskysymyksiä varmaan tulee, mutta onneksi monet ovat havahtuneet asioihin, joista nuoretkin ovat kovasti puhuneet. Kuunnelkaa siis meitä.

Raimo Eerola

Haminan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Sanni Korjus.

Televisiosta tutut ”grillaukset” jatkuvat sunnuntaina, kun Kotkan nuorisovaltuuston vaalitentti käydään Napakympin hengessä. Vaalitentti alkaa kello 14 yhteisötalo Messissä (Kirkkokatu 22).