Koirankakat leikkikentillä puhuttavat Kotkassa — Puistotoimesta muistutetaan, että kenttä ei ole koiran ulkoilutuspaikka

Nea Hemming, Nea Hemming

Koirankakat leikkikentillä puhuttavat sosiaalisessa mediassa. Kotkan puistotoimesta kerrotaan, että koirien jätökset eivät ole yleinen ongelma leikkipaikoilla.
Koirankakat leikkikentillä puhuttavat sosiaalisessa mediassa. Kotkan puistotoimesta kerrotaan, että koirien jätökset eivät ole yleinen ongelma leikkipaikoilla.

Koirankakat kuumentavat taas tunteita Kotkassa. Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä keskusteltu Sunilan Tupakadun leikkikentän koirankakkaongelmasta.

Lapsensa kanssa leikkikentällä käyvä äiti kertoo, että paikasta on tullut jonkun koiran tarpeiden tekopaikka. Äidin mukaan jätöksiä on löytynyt muun muassa hiekkalaatikosta ja karusellin vierestä. Eräällä käyntikerralla haiseva yllätys oli maassa liukumäen päässä.

Keskustelujen mukaan myös muissa Kotkan leikkipuistoissa on näkynyt satunnaisia pökäleitä.

Kunnossapidon työnjohtaja Sari Yrjölä Kotkan puistotoimesta kertoo, että koirankakat eivät ole yleinen ongelma kaupungin leikkikentillä. Hän uskoo, että Sunilassa on kysymys yksittäistapauksesta.

— Joku koiranomistaja on saattanut käyttää koiraansa kentällä. Koirien ulkoiluttaminen leikkipaikoilla on kuitenkin kielletty, Yrjölä painottaa.

Kimmo Seppälä

Kotkassa on 25 koirankakkapussiautomaatia. Niitä löytyy muun muassa koirapuistojen yhteydestä.

Ongelma pahenee keväisin

Yrjölä kertoo, että leikkikenttiä enemmän koirankakkaa on puistoissa ja katujen varsilla. Jos koiran ulkoiluttajat eivät korjaa jätöksiä, ne jäävät puistotyöntekijöiden kerättäväksi.

— Kyllähän niistä on harmia. Etenkin keväällä lumien sulamisen jälkeen kakkakasat ovat aikamoinen ongelma. Jokainen on silloin tervetullut puistoon katsomaan, millaiset määrät niitä siellä on.

Koirien jätösten siivoaminen perustuu järjestyslakiin. Koiranomistajan tulee kerätä kakat pois taajaan asutuilla alueilla ja yleisillä ulkoilualueille, kuten puistoissa.

Yrjölän mukaan lakia lakia noudatetaan vaihtelevasti. Hän arvioi, että katukuva on saattanut hieman siistiytyä koirankakkapussitelineiden käyttöönoton jälkeen. Kesällä 2016 Kotkaan pystytettiin kaikkiaan 25 telinettä, joista koiriaan ulkoiluttavat voivat ottaa ilmaisen kakkapussin.

— Ainakin pussien menekin perusteella voisi arvioida, että niitä myös käytetään. Telineisiin saa olla jatkuvasti lisäämässä pusseja.