Uutisen takaa: Varuskuntakerhon kaupan taustalla iso pelastusoperaatio

Haminan varuskuntakerhokiinteistön kohtalon hetket ovat perjantaina käsillä. Kaikkia kuitenkin alkoi oikeastaan jo vuonna 2003, kun kiinteistö siirtyi Senaatti-kiinteistöille.

Raimo Eerola

Haminan varuskuntakerhokiinteistön ostaminen Haminan kaupungille ratkeaa perjantaina.

Vuonna 2003 otettiin ensiaskeleet suuriin kiinteistöjärjestelyihin Suomessa. Tuolloin Puolustusvoimien kiinteistöt siirtyivät valtion Senaatti-kiinteistöille ja Puolustusvoimista tuli vuokralainen.

Senaatti-kiinteistöt ei kohdellut eikä kohtele Puolustusvoimia vuokraisäntänä silkkihansikkain, vaan vuokrat asetettiin käyvälle tasolle. Puolustusvoimissa muutokseen reagoitiin kartoittamalla sille tarpeelliset kiinteistöt. Haminassa se merkitsi noin 15 rakennuksesta luopumista, niiden joukossa Päällystökerho. Silloinen Upseerikerho jäi vielä vuokrattavien listalle ja yrittäjäksi tuli Kapeet Oy. Upseerikerhosta tuli samalla Haminan Varuskuntakerho, jolla hyviteltiin Päällystökerhon lopettamista.

Haminan Varuskuntakerhon suhteen seesteistä aikaa elettiin viime vuoteen saakka, jolloin Puolustusvoimat veti vyötä kireämmälle ja ilmoitti lopettavansa kaikkien kerhokiinteistöjen vuokraamisen Senaatti-kiinteistöiltä. Niiden ei katsottu liittyvän Puolustusvoimien keskeiseen toimintaan. Vuokrasopimusten ilmoitettiin päättyvän vuoden 2016 lopussa.

Pelastustoimet
käynnistyivät

Haminassa havahduttiin tilanteeseen, jossa Haminan Varuskuntakerhon toiminta oli uhattuna.

Alkoi lobbaus, jossa ei kaihdettu vetoamista edes puolustusministeriin. Taistelu tuottikin tulosta ja kiinteistön vuokraukselle tuli jatkoaika vuoden 2017 loppuun. Kun päätös saatiin, ryhdyttiin Haminassa suunnittelemaan kerhokiinteistön tulevaisuutta. Tavoitteena oli, että kiinteistö toimisi jatkossakin tasokkaana edustustilana ravintoloineen.

RUK:n silloinen johtaja, eversti Markku Hutka kutsui vuoden 2016 joulukuussa koolle hätäkokouksen, jossa mietittiin kerhokiinteistön tulevaisuutta ja perustettiin työryhmä pohtimaan edessä olevia vaihtoehtoja. Tuohon työryhmään tulivat muun muassa kaupungin, varuskunnan, Puolustusvoimien rakennuslaitoksen, haminalaisyrittäjien, maanpuolustusjärjestöjen, Ekamin, Cursorin ja Senaatti-kiinteistöjen edustajat.

Useita
vaihtoehtoja

Huhtikuussa järjestettiin työpaja, jossa konkretisoitiin kiinteistön tulevia käyttömahdollisuuksia.

Esille nousi majoitus- ja ravintolatoiminnan kehittäminen niin, että rakennus muutettaisiin hotelliksi muun muassa hyödyntämällä piha-alue rakentamalla sinne esimerkiksi pieniä majoitusmökkejä.

Kiinteistön osoittaminen alueen kolmannen sektorin käyttöön yhdistysten ja yhteisöjen taloksi nähtiin myös yhtenä mahdollisuutena. Samaten kaavailtiin Start Up- ja etätyöyhteisön perustamista, jossa hyödynnettäisiin Ekamin yrittäjyyskampusta ja alueen suuria yrityksiä kuten Googlea. Osa tiloista nähtiin mahdollisena Haminan Lippumaailman toimintojen sijoituspaikkana.

Neuvotteluja
ja kuntoselvitys

Suunnitelmat jäivät suunnitelmiksi, sillä toukokuussa kokoontunut suunnitteluryhmä totesi, etteivät kerhon tulevaisuutta valmistelevat toimenpiteet olleet edenneet.

Samaan aikaan kaupungin johto oli kuitenkin neuvotellut Senaatti-kiinteistöjen kanssa kerhokiinteistön mahdollisesta omistuspohjasta. Senaatti-kiinteistöt oli ilmoittanut hankkiutuvansa kiinteistöstä eroon vuoden 2017 jälkeen vaikka julkisella myyntimenettelyllä.

Kaupungin toiveesta Senaatti-kiinteistöt teetti kerhorakennuksesta kuntoselvityksen. Selvitys valmistui toukokuun puolivälissä. Ensisijaista korjaustarvetta löytyi arviolta reilun 300 000 euron verran. Kymmenen vuoden kuluttua olisi edessä 1,7 miljoonan euron peruskorjaus.

Esisopimus
syntyi

Kesäkuussa kaupunginjohtaja Hannu Muhonen teki Senaatti-kiinteistöille kirjallisen neuvottelutarjouksen kerhokiinteistöstä ja samalla esitettiin esisopimuksen laatimista kiinteistön omistusoikeuden siirtymisestä kaupungille 1.1.2018 alkaen.

Senaatti-kiinteistöt sai hallitukseltaan oikeuden neuvotella kaupungin kanssa kiinteistön myynnistä ilman julkista myyntimenettelyä. Elokuussa syntyi sopimus, jossa sovittiin, että kaupunki ostaa kiinteistön 280 500 eurolla. Ehtona oli, että kaupunginhallitus hyväksyy kaupan.

Tilausasiakkaat
kaikkosivat

Kapeet Oy:n osalta ratkaisu tulee liian myöhään ja yhtiö on ilmoittanut luopuvansa kiinteistön ravintolatoiminnasta vuodenvaihteessa. Epävarmuuden aika vei tilaukset eikä pelkällä lounasmyynnillä euroja tule tarpeeksi sisään. Kaupunki myös tarjosi yhtiölle kiinteistöstä nykyistä enemmän tiloja, jolloin myös vuokrakulut olisivat kasvaneet.

Kaupunginhallitus käsittelee kerhokiinteistön kauppaa perjantaina. Pohdintaa riittää, sillä vanhan kiinteistön ostaminen ei ole kaupungin kiinteistöstrategian mukaista ja varmoja vuokralaisiakin on tiedossa vain työpajassakin ideoitu kumppanuustalo Hilma ja kaupungin omia toimintoja.

Hallitukselle kauppaa perustellaan kiinteistön keskeisellä roolilla, kun kaupungissa on maanpuolustukseen liittyviä tapahtumia. Haminan myönteinen imago varuskuntakaupunkina puoltaa perustelujen mukaan kerhon ostamista.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien Haminan toimituksen toimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.