Kysyntä ohjaa - isot vuokra-asunnot pilkotaan pieniksi

Kotkan Asunnot päätyi uudistukseen, koska isoja asuntoja ei vuokrata. Asuntotukea voi saada, mikäli asunto on normien kokoinen.

Raimo Eerola

Matti Heinonen ja Tarja Suortti Kotkan Asunnoilta esittelevät hissin rakentamista porraskäytävään. Kohde on Kymenlaaksonkatu 28 A.
Matti Heinonen ja Tarja Suortti Kotkan Asunnoilta esittelevät hissin rakentamista porraskäytävään. Kohde on Kymenlaaksonkatu 28 A.

Keskustat vetävät vuokralaisia. Kotkan Asunnot Oy:n vuokra-asuntoja kysytään eniten Kotkansaaren lisäksi Karhulan keskustasta. Sijainnin lisäksi vuokra-asunnon etsijää kiinnostaa hissillinen ja parvekkeellinen huoneisto. Esimerkiksi oma sauna ei ole enää vuokraajalle niin tärkeä.

— Yhtiön linjaus on, ettemme rakenna enää isoja asuntoja. Niitä meillä on jo. Esimerkiksi Karhuvuoressa on vapaita perhekolmioita taloissa nopeasti saatavilla, kertoo Kotkan Asuntojen kiinteistöpäällikkö Tarja Suortti.

Hakijoiden ruokakunnan keskimääräinen koko on kaksi henkeä.
— Asuntoneliöissä ollaan tarkkoja, sillä kukaan ei halua maksaa turhista neliöistä. Lisäksi liian iso asunto syö vuokra-asunnon tukimuotoja. Esimerkiksi Kela asettaa ruokakunnan asumismenoiksi rajat perheen pääluvun mukaan, Suortti sanoo.

Asuntolasta luovuttiin

Suortti ja kiinteistöisännöitsijä Matti Heinonen esittelevät Kotkan Asuntojen korjauskohdetta Kymenlaaksonkatu 31:ssä. Kerrostalo on paikan päällä vuonna 1953 rakennettu kolmekerroksinen kivitalo. Pohjakerroksessa oli aiemmin ammattioppilaitoksen vuokrauksessa ollut asuntola, nyt sekin on muutostöiden alla.

— Talon kuusi liki sadan neliön asuntoa muutetaan kukin kahdeksi kaksioksi. Asuntojen koot ovat siten 37,5-53 neliötä, Heinonen kertoo.

Uudistustarve pohjaa myös siihen, että kun muutoin yhtiön asuntojen käyttöaste on noin 96 prosenttia, mutta isoja asuntoja on vaikea saada vuokratuksi.

Suuntana talopesula, ei oma pesukone

Muutosremontissa Kymenlaaksonkadun esimerkkitalon keskellä olevissa asunnoissa asukkaat jatkavat asumistaan normaalisti. Vain talon päätyasunnot ja pohjakerroksen tilat muutetaan toiseksi.

— Purkutyöt on ajoitettu päiväajoiksi, ja nyt suurimmat melua aiheuttavat työt on tehty. Lokakuun alussa alkaneen remontin on määrä olla valmis ensi vuoden huhtikuun lopussa, Heinonen lisää.

Samaan aikaan talon pohjakerroksessa on purettu seinärakenteita. Tiloihin valmistuvat saunatilat sekä pyykinpesu- ja kuivaustilat.

— Vuokraan sisältyvä talopesulan käyttö on pyrkimyksemme ohjata pyykinpesu ja kuivatus näihin yhteisiin tiloihin. Tämän talon pieniin 2,5 neliön kylpyhuoneisiin ei esimerkiksi asenneta liitäntää omalle pesukoneelle, isommissa 3,5 neliön kylpyhuoneissa sellainen on, kertoo Tarja Suortti.

Suortti ja Heinonen uskovat, että nämä uudet asunnot saadaan vuokrattua nopeasti niiden valmistuttua.

— Toinen yhtiön linja on muuttaa tyhjillään olevat liikekiinteistöt asunnoiksi. Myös Metsärinteen entiselle päiväkotikiinteistölle tehtiin niin. Meidän halu ei ole päättää kenenkään vuokrasuhdetta, mutta tyhjentyville tiloille on löydettävä uutta käyttöä.

Hissi rakennetaan mieluimmin sisälle porraskäytävään

Kotkan Asuntojen kerrostaloissa Kotkansaarella on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta hissi. Kymenlaaksonkatu 28 A:ssä toteutettiin hissiremontti vuonna 2017 siten, että porrassyöksyjä kaventamalla hissi saatiin sovitettu porraskäytävän keskelle.

— Tällä tavoin remontti oli huomattavasti edullisempi toteuttaa kuin esimerkiksi kohteissa Gutzeitintie 8 ja Itäkatu 1-3. Siellä hissikuilu rakennettiin toisen porrassyöksyn paikalle, ja kokonaan uusi porrashuone talon ulkopuolelle, Tarja Suortti sanoo.

Hissi talossa on niin ikäihmisten kuin lapsiperheiden elämän helpottaja.

— Ylipäätään esteettömyys on kaikessa uudessa rakentamisessa lähtökohta. Siksi esimerkiksi peruskorjauksen yhteydessä uudet kylpyhuoneet ovat kookkaampien kuin taloissa alkuperäisessä muodossa olleet. Siksi kylpyhuoneen lattiapinta-alassa on huomioitu pyörätuolin liikeradan kokoinen tila, kertoo Suortti.

Issu Huovinen

Issu Huovinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet