Langinkosken koulun rakentaminen alkaa Kotkassa — Koulusta tulee kengätön ja muunneltava, käyttöön se otetaan vuonna 2020

Maanrakennustöitä ja perustustöitä tehdään loppukesään. Sen jälkeen käynnistyy betonirungon pystytys, joka valmistumisen jälkeen rakennelma huputetaan säältä suojaan.

Kimmo Seppälä

Tero Huusko (vas.) ja Ville Suni.
Tero Huusko (vas.) ja Ville Suni.

Langinkosken koulun maarakennustyöt ovat alkamassa. Heti vapun jälkeen starttaavat työt alkavat alueen katselmuksella.

— Nykyisiä tonttimaita kaivetaan ja siirretään E18 tien varteen Aittakorpeen läjitettynä asuinalueiden suojaksi rakennettuun meluvalliin.

—  Kaivutöiden jälkeen jatketaan tarvittavin kallion louhintatöin, sanoo Kotkan kaupungin rakennuttajapäällikkö Ville Suni.

Toimitilapäällikkö Tero Huusko jatkaa, että koulun suunnittelussa yksi erityishuomioitu asia on ollut hulevesien hallinta.

— Tällä hetkellä tontin alaosassa on lammikko, johon koko alueen sadevedet ovat kertyneet, eivätkä ole päässeet sieltä pois.

— Uuden koulun ja sen tontin korkeusasemat on suunniteltu siten, että salaojat toimivat niin sanotuilla luontaisilla kaadoilla. Sadevedet saadaan ohjattua sadevesikaivoihin. Näin tontilta kerätyt vedet ohjataan sitten kunnallisen sadevesiviemäriin.

Rakennetaan huputettuna

Koulu tullaan rakentamaan huputettuna. Suni ja Huusko arvioivat, että kustannus suojaamisesta on noin 300 000 euron luokkaa.

— Mutta toisaalta se antaa rakentajille säästöjä siinä, että työt etenevät suunnitellusti sateesta tai lumisateesta huolimatta, miehet kertovat.

Rakennus on betonirunkoinen ja siinä on paljon paikalla muurattavaa tiilipintaa. Muuraamisen työvaihe tulee olemaan merkittävä.

— Tiilimäärä on iso, yhteensä noin 2000 neliötä muurattavaa pintaa, sanoo Ville Suni.

Arvokas rakennushanke saa viimeistelyn piha-alueellaan. Sen työn toteuttaa kaupungin puistotoimi erillishankintana.

— Luottavaisin mielin tähän toimeen tartutaan. Pääurakoitsija ja sivu-urakoitsijat ovat tuttuja muista projekteista, esimerkiksi Katariinan päiväkodin rakentamisesta, miehet kertovat.

Tarkasti suunniteltu koulu

Kokonaisuuden tarkka suunnittelu ja toteutus ovatkin tärkeitä, sillä Kotka pyrkii välttämään kaikkia ongelmia uusissa rakennuksissaan tai niiden sisäilmassa.

Koulu valmistuu irtaimistokalustusvalmiuteen marraskuussa 2019. Tammikuussa 2020 siellä voidaan aloittaa koulutyö.

Monenlaista käyttötilaa

Langinkosken koulutusta tulee kengätön, mikä tarkoittaa, että sisääntuloissa on paikka ulkokengille ja vaatteille. Uuden opetussuunnitelman mukaista on myös se, että koko koulu on oppimistilaa. Tilat ovat muunneltavissa siirtoseinillä.

Tilatehokkuutta haetaan myös sillä, että esimerkiksi liikuntasalien näyttämöt ovat vaihtoehtoisesti musiikkiluokkia.

Koulun esteettömyyttä vaalitaan kulkureiteillä ja hisseillä. Muutoin oppilaiden sisäistä liikkuvuutta ohjataan siten, että jokaisella ikäryhmällä on omat kulkemistiet ja ulko-ovet.

Kimmo Seppälä

Maatyöt Langinkosken koulun tontilla alkavat heti vapun jälkeen.

Koulu toteutetaan leasing-rahoituksella. Lähiviikkoina Kotka saa ratkaisun siitä, saako kohteen liikuntasali erityistä valtionavustusta sen rakentamiseen.

Uusi koulu numeroina

Kustannusarvio on 16,6, miljoonaa euroa.

Koulutyö käynnistyy tammikuussa 2020.

Koulussa 1–9 -luokat.

Kouluun sopii 540 oppilasta.

Tilavuus 37 000 kuutiota.

Bruttoala 7 234 neliötä.