Ilmaisnäytös Tuntemattomasta, ilotulitus tai iltakoulu — Satavuotiaan Suomen juhlissa jopa runsaudenpulaa

Etelä-Kymenlaaksossa järjestetään itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia pitkin alkuviikkoa.

Päivän aikana lasketaan seppeleitä sankarihaudoille. Kuva Kotkasta viime vuoden itsenäisyyspäivältä.
Päivän aikana lasketaan seppeleitä sankarihaudoille. Kuva Kotkasta viime vuoden itsenäisyyspäivältä.

Jos itsenäisyyspäivänä haluaa juhlia satavuotiasta Suomea, riittää Etelä-Kymenlaaksossa valinnanvaraa. Kaikissa kunnissa järjestetään ohjelmaa, juhlallisuudet aloitettiin paikoin jo viikonlopun aikana. Ohjelmassa on perinteisiä itsenäisyysjuhlia seppeleenlaskuineen, lisäksi luvassa on esimerkiksi elokuvanäytös ja ilotulitus.

Kotkan kaupungin kaikille avoin itsenäisyysjuhla pidetään Karhuvuoren urheilutalolla klo 13 alkaen. Ohjelmassa on puheita, musiikkia, joukkuevoimisteluesitys sekä kakkukahvit. Lopuksi esitetään multimediaesitys ”Suomalainen messu”. Jumalanpalvelukset pidetään klo 10 sekä Kotkan että Kymin kirkoissa. Niiden jälkeen lasketaan seppeleitä sankarihaudoille.

 

Haminassa ei paraatia

 

Haminassa viralliset juhlamenot alkavat jo 5. joulukuuta. Johanneksen kirkossa pidetään hartaus klo 17.30, klo 18 on vuorossa juhlallinen lipunnosto Raatihuoneen torilla.

Itsenäisyyspäivän kansalaisjuhla järjestetään Raittiustalolla klo 14 alkaen. Kahvit ovat tarjolla jo tuntia aikaisemmin. Ohjelmassa on puheiden ja musiikin lisäksi palkintojen jakoa. Klo 14.30 alkaen on luvassa ilmaisnäytös uusimmasta Tuntemattomasta sotilaasta, paikkoja on 144 hengelle. Klo 17 lähtee partiolaisten ja nuorisojärjestöjen soihtukulkue Johanneksen kirkolta. Kulkueen jälkeen lasketaan kynttilät sankarihaudoille.

Puolustusvoimien perinteistä paraatia ei sen sijaan tänä vuonna Haminassa nähdä. Maasotakoulun väki järjestää Lappeenrannassa kunniavartioston kaupungin sankarihaudoille.

 

Kaakon kaksikolla yhteiset juhlat

 

Kaakon kaksikko järjestää perinteisesti yhteiset itsenäisyyspäivän juhlat. Tänä vuonna ne pidetään Miehikkälän koulukeskuksessa klo 15 alkaen. Kaava on perinteinen, musiikkia, puheita ja runonlausuntaa. Kahvit ovat tarjolla jo tuntia aikaisemmin. Juhla huipentuu ilotulitukseen noin klo 16.15.

Lisäksi molemmissa kunnissa järjestetään juhlajumalanpalvelukset, Virolahdella klo 10 ja Miehikkälässä klo 13. Sankarihaudoille lasketaan seppeleet Virolahdella kirkonmenojen jälkeen ja Miehikkälässä niitä ennen kello 12.30. Klamilassa pidetään oma seppeleenlaskutilaisuus klo 9.

Virolahdella juhlavuotta vietetään jo maanantaina lukiolaisten järjestämässä konsertissa koulukeskuksessa klo 18 alkaen. Tiistaina klo 18 on vuorossa Nuorten Suomi100 -juhlakonsertti Virolahden kirkossa.

 

Pyhtäällä perinteistä ohjelmaa

 

Pyhtäällä itsenäisyyspäivän virallinen ohjelma alkaa 9.15 seppeleenlaskulla Haaviston sankarihaudoille. Kymmeneltä pidetään juhlajumalanpalvelus Pyhtään kirkolla, samassa yhteydessä lasketaan seppeleet kirkon sankarihaudoille. Yleisöjuhla pidetään Huutjärven koululla klo 12 alkaen. Kahvit ovat tarjolla jo puolta tuntia aikaisemmin.

 

Tapahtumia myös kouluilla

 

Itsenäisyyttä juhlitaan myös lukuisissa kouluissa, päiväkodeissa, hoivakodeissa ja erilaisissa yhteisöissä.

Kotkassa juhlitaan noin 20 koulussa, -päiväkodissa ja -esikoulussa. Esimerkiksi Hakalan koulussa Sunilassa järjestetään Itsenäisyyspäivän iltajuhla maanantaina.

Myös muissa kunnissa osataan. Yksi omaperäisimmistä tapahtumista järjestetään Suur-Miehikkälän koululla. Luvassa on ulkoilmatapahtuma, joka järjestetään illalla klo 21—24.

— Kyse on ulkoilmatapahtumasta, lapset ovat rakentaneet koulun pihalle polun. Sen varrella on katsauksia Suomen historiaan, taidetta ja erilaisia elämyksiä ja kokemuksia. Martat ovat mukana järjestelyissä, he hoitavat tarjoilun, koulunjohtaja Suvi Pyhälahti-Koskela kertoo.

Juhla on tarkoitettu koulun oppilaille, huoltajille ja muille lähikylien asukkaille.

— Tätä on tehty koko syksy. Meillä tämä on tänä vuonna myös joulujuhlan korvike.

 

Luetuimmat