Hiekkakuoppasurmasta kahdelle miehelle elinkautiset vankeusrangaistukset

Jutun kolmantena syytettynä ollut nainen sai ehdollista vankeutta.

Moises Garibay

Kymenlaakson käräjäoikeus antoi tänään tuomionsa niin sanotusta hiekkakuoppasurmasta. Arkistokuva.
Kymenlaakson käräjäoikeus antoi tänään tuomionsa niin sanotusta hiekkakuoppasurmasta. Arkistokuva.

Kymenlaakson käräjäoikeus on tänään antanut tuomionsa niin sanotusta hiekkakuoppasurmasta, joka tapahtui Pyhtäällä toukokuun lopulla. Oikeus tuomitsi 46-vuotiaan Antti Ilari Laakkosen sekä 21-vuotiaan Vasili Nikolai Juhani Vuoren elinkautiseen vankeuteen murhasta.

Jutussa kolmantena syytettynä oli 33-vuotias nainen. Hänet tuomittiin avunannosta törkeään pahoinpitelyyn. Hän sai siitä vuoden ja kaksi kuukautta vankeutta. Vankeusrangaistus on ehdollinen. Syyttäjä vaati naiselle kahdeksan vuoden vankeusrangaistusta.

Oikeuden mukaan surmatyö oli julma ja tehtiin harkiten

Käräjäoikeuden mukaan Laakkonen ja Vuori syyllistyivät 27. toukokuuta Pyhtäällä Räskintien varrella hiekkakuopalla tehtyyn murhaan, jossa surmattiin raa'alla tavalla kotkalainen vuonna 1995 syntynyt mies.

Uhrin pahoinpitely aloitettiin jo toisen epäillyn asunnolla Kotkassa, jossa uhria viilleltiin veitsellä. Kotkasta Pyhtäälle siirryttiin naisen kuljettamalla autolla.

Pyhtäällä pahoinpitelyä jatkettiin ampumalla uhria pistoolilla rintaan ja lyömällä tätä useaan kertaan veitsellä ylävartaloon, käsiin ja toiseen jalkaan.

Surmatyö päätettiin ampumalla uhria kahdesti päähän. Uhrin löysi alueella koiraansa ulkoiluttanut henkilö.

Käräjäoikeuden mukaan surmatyö on tehty julmalla tavalla ja tarkoituksellisesti tuskaa aiheuttaen. Oikeus pitää tekoa kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

Oikeuden mukaan tekijät pyrkivät salaamaan olinpaikkansa jättämällä puhelimensa toisen tekijän asunnolle, kun uhri kuljetettiin syrjäiselle hiekkakuopalle. Tekijät olivat varustautuneet teräaseella ja ampuma-aseella, eikä uhrilla ollut mitään mahdollisuutta paeta.

Oikeuden mielestä kaikesta tästä voidaan riittävällä varmuudella päätellä, että surma tehtiin vakaasti harkiten ja tekijät olivat sopineet surmaamisesta jo etukäteen.

Vankeusrangaistusten lisäksi Laakkonen ja Vuori tuomittiin maksamaan uhrin hautauskulut sekä kärsimyskorvauksia ja muita korvauksia uhrin omaisille.

Tuomiot eivät vielä ole lainvoimaisia.

Juttua täydennetty kello 17.37. Lisätty tapahtuman kuvauksia ja oikeuden perusteluja.