Näytökset ja konsertit voivat olla tuoksuista kärsivälle kotkalaiselle Irma Hämäläiselle piinaa — Kotkan teatterin tuoksuttomat näytökset ovat jo perinne, myös leffateatterissa ollaan valmiita kokeilemaan samaa, mikäli kysyntää on

Teatteri on Etelä-Kymenlaakson Allergia- ja Astmayhdistyksen puheenjohtajan Eija Mantilan mielestä kenties ongelmallisin yleisötilaisuus tuoksuyliherkille.

Kimmo Seppälä

Kotkan kaupunginteatteri on jo noin kymmenen vuoden ajan tarjonnut tuoksuttomia esityksiä hajusteiden piinaamille katsojilleen.
Kotkan kaupunginteatteri on jo noin kymmenen vuoden ajan tarjonnut tuoksuttomia esityksiä hajusteiden piinaamille katsojilleen.

Kotkassa teatteriväki on jo pitkään palvellut näytöksillään myös niitä, joille on vaikea saapua yleisötilaisuuksiin muiden käyttämien hajusteiden vuoksi.

Tuoksujen kanssa kymmenisen vuotta taistellut kotkalainen Irma Hämäläinen ottaa ajatuksen tuoksuttomista esityksistä ilolla vastaan.

– Pahimpia ovat olleet konsertit ja teatteri. Kotkan konserttitalolta oli kerran lähdettävä kesken pois, kun yksinkertaisesti loppui ilma, kertoo Hämäläinen.

Hämäläinen kertoo miettivänsä kaksi kertaa, lähteekö suuriin yleisötapahtumiin.

– Vaikka minulla on ollut astma hallinnassa jo vuosia lääkkeiden kanssa, eivät nekään aina auta. Yleisötilaisuuksissa pitäisi olla kyltit, että tulkaa hajuttomina.

Väenpaljoudessa ongelma korostuu

Teatteri on Etelä-Kymenlaakson Allergia- ja Astmayhdistyksen puheenjohtajan Eija Mantilan mielestä kenties ongelmallisin yleisötilaisuus tuoksuyliherkille.

– Teatteriin tälläydytään parhaimpiinsa ja läträtään hajuvesiä. Useat potilaistani ovat sanoneet, etteivät he voi edes ajatella teatteriin menemistä. Se vaikuttaa jo ihmisen elämänlaatuun.

Mantilan mielestä ongelma korostuu, kun samassa tilassa on satoja ihmisiä, jolloin tuoksut vain korostuvat.

– Käyttäväthän useat allergikotkin hajusteita. Tosin vain mietoja. Meillä on ollut yhdistyksen järjestämiäkin tilaisuuksia, joihin jotkut ovat tulleet tuoksuineen, kertoo mantila.

Elokuvat ovat Mantilan mielestä myös tilaisuuksia, joihin toivottaisiin tuoksuttomia esityksiä.

– Tuoksuyliherkät tietysti toivoisivat, että kaikki yleisötilaisuudet olisivat hajusteettomia. Mutta yleisimmin ongelmat ovat kuitenkin aivan arkielämässä mukana. Esimerkiksi busseissa ja kauppaliikkeissä. Kaupoissa useasti pesuaineet ja kosmetiikka on sijoitettu niin, ettei niiden tuoksuja voi välttää, sanoo Mantila.

Mantila kaipaisi myös parempaa tiedotusta näistä tuoksuttomista tapahtumista.

– Meille yhdistykseen ei tästäkään teatteriesityksestä ole tullut mitään tietoa.

Teatteri on vastannut huutoon

Keskiviikkona Kotkan kaupunginteatterissa esitetään Valkoinen valas -näytelmä tuoksuttomana esityksenä.

– Tuoksuttomia esityksiä on Kotkan kaupunginteatterissa järjestetty noin kymmenen vuoden ajan melko säännöllisesti, kertoo markkinointipäällikkö Kaisa Rannanjärvi.

Teatterilla on Rannanjärven mukaan tavoitteena, että kaikista teatterin näytelmistä saataisiin järjestettyä myös tuoksuton esitys.

– Kyllä, se on tavoite. Joskus esityksessä on kuitenkin tärkeitä tehosteita, joita ilman esitys ei toimi. Silloin tuoksutonta esitystä ei voida järjestää.

Rannanjärven mukaan nämä tuoksuttomat esitykset ovat vetäneet hyvin yleisöä.

– Sekä tuoksuyliherkät katsojat, että muu yleisö ovat löytäneet tapahtuman, kertoo Rannanjärvi.

Teatterin tuoksuttomat esitykset ovat Rannanjärven mukaan lähteneet yleisön toiveista.

– Myös Hengitysliitto on toivonut näitä esityksiä järjestettäviksi, kertoo Rannanjärvi.

Rannanjärven mukaan teatterin asiakkaat ovat myös ilmaisseet tyytyväisyytensä näihin esityksiin.

– Asiakkaat ovat olleet rittäin tyytyväisiä.

Kimmo Seppälä

Kotkalaisissa elokuvateattereissa ollaan valmiit harkitsemaan hajusteettomia elokuvaesityksiä, mikäli näin toivotaan.
Kotkalaisissa elokuvateattereissa ollaan valmiit harkitsemaan hajusteettomia elokuvaesityksiä, mikäli näin toivotaan.

Elokuviakin voidaan harkita hajuttomiksi

Kotkan elokuvateattereissa ei vielä ole lähdetty tuoksuttomiin elokuvaesityksiin, mutta täysin vierasta se ei ole.

– Joka vuosi allergia- ja astmaliitto on ostanut yhden yksityisen elokuvaesityksen, joka on järjestetty hajuttomaksi, kertoo toimitusjohtaja Tero Lindqvist Kotkan Leffoista.

Esitys on järjestetty Trion 22-paikkaisessa salissa, joka on ollut Lindqvistin mukaan aina täysi.

– Käsittääkseni tapahtumaan on erikseen kutsuttu yleisö, sanoo Lindqvist.

Elokuvissa käyvä yleisö ei Lindqvistin mukaan ole kysellyt hajuttomuuden perään.

– Ainakaan minun aikanani tämä ei ole tullut esille, sanoo Lindqvist.

Normaaleissa kaikille avoimissa näytöksissä tuoksuttomia esityksiä ei Kotkan Leffojen elokuvateattereissa ole ollut. Lindqvist ei kuitenkaan täysin sulje pois sitä mahdollisuutta.

– Olemme aina pyrkineet palvelemaan asiakkaita mahdollisimman hyvin ja toteuttamaan kaikki asiakkailta tulleet ideat. Mikäli kyselyjä ja pyyntöjä hajuttomista elokuvaesityksistä tulee, olemme ilman muuta valmiit kokeilemaan, lupaa Lindqvist.

Juttua muokattu 18.2. klo 8.25: Muokattu otsikkoa ja ingressiä.