Orpo esitteli ehdotuksensa ensi vuoden budjetiksi

Kai Skyttä

Petteri Orpo on sanonut, ettei kenenkään verotusta kiristetä.

Kilpailukykysopimuksen aiheuttamat vaikutukset palkansaajien verotukseen otetaan budjettityössä huomioon, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi keskiviikkona. Hän antoi iltapäivällä ehdotuksensa ensi vuoden talousarvioksi.

Orpon mukaan verolinjausten pohjaksi otetaan hallitusohjelman kirjaus, jonka mukaan pieni- ja keskituloisia painotetaan ansiotulojen verotusta kevennettäessä.

– On aivan päivänselvää, että ei tule kuuloonkaan, että esittäisin sellaista veroratkaisua, joka keventäisi vain suurituloisimpien verotusta.

HS kertoi tiistaina, että hyvätuloisten verotus kevenee ensi vuonna. Hallitus aikoo palauttaa hyvätuloisilta perittävän solidaarisuusveron alarajan 90 000:een euroon.

Hallitus sopi ohjelmassaan vuonna 2015, että hyvätuloisten verotusta kiristetään ja solidaarisuusveron alarajaa lasketaan 72 300:een euroon, mutta vain vuosille 2016 ja 2017. Kiristyspäätöstä ei aiota HS:n tietojen mukaan uusia.

Veronmaksajien keskusliiton mukaan pieni- ja keskituloisten verotus on kiristymässä merkittävästi. Taustalla on kilpailukykysopimus, jonka jäljiltä työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksut nousevat.

Liiton laskelmien mukaan pieni- ja keskituloisten verotusta pitäisi kompensoida 400 miljoonan euron kevennyspaketilla, jotta kiky-vaikutukset nollaantuisivat kaikissa tuloluokissa.

Orpo on sanonut, ettei kenenkään verotusta kiristetä. Kokonaisveroasteen on määrä laskea ensi vuonna 42,4 prosenttiin.

Tarkempia verolinjauksia saadaan vasta elokuun lopun budjettiriihessä. VM:n budjettiesitys ei uusia verolinjauksia sisällä.

Hallitus katsoo myös yritystukia elokuun aikana läpi. On jo ehditty ennakoida, että budjettiriihessä parjatut yritystuet jäisivät muiden asioiden alle.

Orpon mukaan valtio aikoo tehdä edelleen toimia työllisyyden edistämiseksi.

Esimerkiksi kolmen kuukauden välein tehtäviä työttömien haastatteluja jatketaan ja siihen ohjataan lisää resursseja. Yhteensä työvoimapalveluiden kehittämiseen ollaan osoittamassa 25 miljoonan euron määrärahalisäystä.

Vuoden alussa aloitetut haastattelut ovat Orpon mukaan jo ”kiistatta” vaikuttaneet.

Lue Helsingin Sanomien juttu kokonaan täältä.

Niko Vartiainen, HS

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.