Kommentti: Suomi saa maailman nuorimman pääministerin, ja se on rohkea veto — Mutta miksi luottamuksensa menettänyt Antti Rinne nousee eduskunnan puhemiehistöön?

Kaakon Viestinnän uutis- ja ajankohtaistoimituksen toimittaja analysoi politiikan supersunnuntain uutisia. Sanna Marin aloittaa hallitus- ja työmarkkinakriisin keskellä olevan Suomen uutena pääministerinä. Suomalaiset arvostavat nyt vakautta.

AOP/Kimmo Brandt

SDPn puoluevaltuusto valitsi Sanna Marinin pääministeriehdokaaksi sunnuntaina. Kuvassa Sanna Marin ja Antti Lindtman.
SDPn puoluevaltuusto valitsi Sanna Marinin pääministeriehdokaaksi sunnuntaina. Kuvassa Sanna Marin ja Antti Lindtman.

Sanna Marin on Suomen seuraava pääministeri. Kuten uutiset ovat jo kertoneet, Marinista tulee paitsi Suomen, myös maailman nuorin pääministeri.

Suomi katsoo nyt Sanna Marinin askelia, mutta myös kansainvälinen media tulee seuraamaan maailman onnellisimman maan nuoren pääministerin tekoja.

Demarien rohkeutta pääministerivalinnassa voi arvostaa. Sen sijaan Antti Rinteen pelastaminen eduskunnan puhemiehistöön on epäonnistunut ratkaisu.

Jos poliitikko saa potkut pääministerin tehtävästä luottamuspulan vuoksi, paikka eduskunnan puhemiehistössä kuulostaa huonolta vitsiltä.

Yllätys on myös Sirpa Paateron paluu hallitukseen kuntaministerinä. Se paljastaa sen, että postikiistoissa Paatero taisi todellakin olla Rinteen talutusnuorassa. Eli tämänkin ratkaisun uskottavuutta voi pohtia.

Epäonnistuneen Paateron ja pääministerin palkitseminen kuulostaa virheeltä. Marinin kannalta tämä asetelma ei ole ihanteellinen.

Suomalaiset arvostavat vakautta

Marin hyppää Suomen vaikutusvaltaisimman poliitikon tehtävään hallituskriisin jälkeen. Hallituskriisi on periaatteessa ohi, mutta samaan aikaan ulkoministeriössä kuohuu.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.)  toimintaa on myös kyseenalaistettu. Ulkoministeriön sisäinen tilanne on otettava nopeasti hallintaan, tai se jää kalvamaan seuraavaa hallitusta.

Odotettua lähtöä puhtaalta pöydältä ei tule.

Suomella on myös edessään lakkoja. Teknologiateollisuuden lakot alkavat heti maanantaina. Jos sopua ei synny, edessä on myös työnantajien työsulku.

Rinne sortui lopulta postilakkoon, Marinilla ei ole varaa vastaavaan epäonnistumiseen työmarkkinakriisin keskellä.

Marinin tekoja seuraa myös elinkeinoelämä. Ay-taustainen Rinne ei ole ollut missään vaiheessa elinkeinoelämän suosikki. Demarien vasemmistosiipeen kuuluva Marin oli Rinteen suosikki seuraajakseen. Nähtäväksi jää, miten liikemaailman neuvokset suhtautuvat Mariniin.

Hallitukselta odotetaan seuraavaksi tekoja, näyttöjä, siis onnistumisia. Suomalaiset arvostavat vakautta, ja siksi Sanna Marinin uusi hallitus joutuu pohtimaan peliliikkeitään huolellisesti.

Marin tarvitsee omiensa tuen

Suomessa oppositio tulee tällä vaalikaudella oikealta.

Rinteen hallituksen epäonnistumisen jälkeen kokoomus ja perussuomalaiset käyvät Marinin hallituksen kimppuun. Oppositio tietää, että toista epäonnistumista tämä hallituspohja ei kestä.

Toisaalta nykyisillä gallupnumeroilla uusia vaalejakaan ei halua kuin perussuomalaiset.

Marin voitti Antti Lindtmanin äänin 32—29. Tiukkaa oli. Lindtman vakuutteli, ettei katkeruutta jää.

Jääkö sitä hänen kannattajilleen? Jos SDP ei ole uuden pääministerin ja tulevan puheenjohtajansa takana, hallitukselle ei pitkää ikää voi luvata.

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän Lappeenrannassa työskentelevä uutis- ja ajankohtaistoimituksen toimittaja.