Autismisäätiö rakennuttaa Kotkaan uuden ryhmäkodin – Ensimmäiset asukkaat muuttavat Särmääjänkadulle nousevaan ryhmäkoti Särmään syyskuussa

Kotkaan tuleva ryhmäkoti Särmä on Kymenlaakson ensimmäinen hybridiyksikkö. Sinne tulee 12 asukasta ja 20–30 työntekijää.

Juha Rika

Autismisäätiö rakennuttaa Kotkaan uuden ryhmäkodin – Ensimmäiset asukkaat muuttavat Särmääjänkadulle nousevaan ryhmäkoti Särmään syyskuussa

Autismisäätiö rakentaa paraikaa uutta ryhmäkotia Kotkan Särmääjänkadulle. Autismisäätiön toimitusjohtajan Timo Heiskalan mukaan kyseessä on Kymenlaakson ensimmäinen hybridiyksikkö, joka yhdistää asumisen ja päiväaikaisen toiminnan.

– Ryhmäkoti Särmään tulee 12 kotia autisminkirjon henkilöille. Päivätoiminnan paikkoja tulee 12–15, kertoo Heiskala.

Heiskalan mukaan hybridiyksikön tarve on korostunut etenkin korona-aikana.

– Olemme huomanneet, että vahvan tuen asiakkaamme eivät voi kovin hyvin, jos he joutuvat taksilla kulkemaan päivätoimintaan. Tämänkaltainen paikka, joka yhdistää asumisen ja päivätoiminnan, auttaa siihen.

Valmista elokuussa, muuttoja syyskuussa

Ryhmäkoti Särmän on määrä valmistua elokuun loppuun mennessä. Ensimmäiset asukkaat muuttavat sinne syyskuussa.

Heiskalan mukaan uuteen yksikköön voi tulla asukkaita Kotkan seudulta, muualta Kymenlaaksosta, mutta myös muualta Etelä-Suomesta.

– Kymenlaaksossakin tuntuu olevan tällaiselle yksikölle paljon tarvetta.

Ryhmäkoti Särmään tulee 20–30 työntekijää. Tarkka määrä riippuu tulevista asukkaista.

– Emme etukäteen mitoita tiettyä henkilöstöresurssia, vaan katsomme sitten, mitä asiakkaidemme palveluntarve edellyttää, sanoo Heiskala.

Autismisäätiöllä on Kotkansaarella pieni asumisyksikkö sekä päivätoimintapalveluita. Ne jatkavat toimintaansa, ja uusi yksikkö laajentaa Autismisäätiön palveluita Kotkassa.

Sama urakoitsija kuin Pihkoon koululla

Ryhmäkoti Särmän rakentaa Rakennusurakointi S. Tikakoski oy. Urakka Särmääjänkadun tontilla on jo alkanut puiden kaatamisella ja maansiirtotöillä. S. Tikakoski oy valittiin tällä viikolla myös Pihkoon uuden koulun urakoitsijaksi.