Uuden automaattivalvonnan rakentaminen käynnistyy Haminan ja Taavetin välisellä tiellä — Tielle tulee yhteensä 12 kameratolppaa

Vuoden 2014 alun ja vuoden 2019 puolivälin välisenä aikana valtatiellä 26 on sattunut 78 onnettomuusrekisteriin kirjattua liikenneonnettomuutta.

Uudenmalliset peltipoliisit ottavat aiempia tarkempia kuvia.
Uudenmalliset peltipoliisit ottavat aiempia tarkempia kuvia.

Haminan ja Luumäen Taavetin välillä kulkevalle valtatie 26:lle tulevan automaattivalvonnan rakentaminen käynnistyy ensi viikon maanantaina. Tielle tulee syksyn aikana 12 uudella tekniikalla varustettua nopeuksien automaattivalvontapistettä.

Uudet kamerat aiotaan sijoittaa onnettomuuksien kannalta riskialttiisiin paikkoihin. Valvontapisteitä sijoitetaan kuusi kummallekin puolelle tietä. Kahdestatoista kamerasta kahdeksan tulee Haminan puolelle ja neljä Luumäen puolelle.

Maanantaina rakentaminen käynnistyy sähkötöillä ja levikkeiden rakentamisella. Syyskuun lopussa maastoon asennetaan laitekotelot ja pylväät.

Valvontatolppien sijoittelu on suunniteltu yhteistyössä poliisin kanssa. Niitä tulee alhaisemman nopeusrajoituksen alueille asutuksen ja liittymien läheisyyteen tai muuten haasteellisiin kohtiin, joissa halutaan turvata tielle määrätty nopeustaso.

Juha Rika

NETTI - Valtatie 26n uudet ylinopeuskamerat-01.jpg
NETTI - Valtatie 26n uudet ylinopeuskamerat-02.jpg

Kameroilla lisää turvallisuutta

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tiedotuksen mukaan valtatie 26 on geometrialtaan haasteellinen, sillä se on mutkainen, mäkinen ja kapea. Tie on kaksikaistainen lukuunottamatta kahta vuonna 2018 rakennettua ohituskaistaosuutta. Tie myös kulkee usean asutuskeskuksen ja kylän läpi, ja sille johtaa paljon liittymiä.

Kameravalvonnan asentamista perustellaan sillä, että tien vähäiset ohitusmahdollisuudet houkuttelevat autoilijoita riskiohituksiin ja siitä myötä tulee myös ylinopeuksia. Tien vaarallisuutta lisäävät myös puutteelliset liittymäjärjestelyt ja jalankulun ja pyöräilyn huonot olosuhteet.

Tiellä on pääteiden keskimääräiseen liikennemäärään nähden vähemmän liikennettä, mutta raskaan liikenteen osuus on siellä poikkeuksellisen suuri, 15—32 prosenttia kaikesta liikenteestä.

Vuosina 2014—2018 valtatiellä 26 on sattunut 78 onnettomuusrekisteriin kirjattua liikenneonnettomuutta, joista yksi johti kuolemaan ja 13 loukkaantumiseen. Vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla tiellä sattui yhteensä kuusi poliisin tietoon tullutta onnettomuutta, joista kaksi johti loukkaantumiseen.