Haminassa ja Kotkassa maanantaina alkanut lakko osui vain kahteen yritykseen –Lakkolaiset vauhdittavat neuvotteluja, joista on tihkunut vain harvakseltaan tietoa

Haminassa lakon piirissä on Abb Marine & Ports ja Kotkassa AFRY eli entinen Pöyry.

Suunnittelija Ari Falkenberg oli lakkovahtina Datariinassa Kotkassa, jossa maanantaina alkaneet lakot iskivät AFRY:n eli entisen Pöyryn työntekijöihin.
Suunnittelija Ari Falkenberg oli lakkovahtina Datariinassa Kotkassa, jossa maanantaina alkaneet lakot iskivät AFRY:n eli entisen Pöyryn työntekijöihin.

Maanantaina alkaneet kolme päivää kestävät lakot koskettavat jopa 100 000 työntekijää. Lakkojen kohteina on yrityksiä teknologiateollisuudesta, kemianteollisuudesta sekä mekaanisesta metsäteollisuudesta.

Lakot koskevat yhdeksää Teollisuusliiton sopimusalaa ja yli 180:tä toimipaikkaa sekä Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n alaisia työntekijöitä.

Suunnittelu- ja konsulttialan sopimusalalla työnseisaus koskee niin toimihenkilöitä kuin ylempiä toimihenkilöitä. Työnseisauksessa ovat mukana myös rialaiset eli rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit.

Lakkokohteiden listalla ovat muiden muassa ABB, Metsä Group, Kone, UPM ja Orion sekä Nesteen jalostamot Porvoossa ja Naantalissa.

Haminassa ja Kotkassa lakot osuivat vain kahteen yritykseen, Haminassa toimivaan Abb Marine & Ports:iin ja Kotkassa AFRY:n eli entisen Pöyryn suunnittelutoimistoon.

Kotkassa Datariinassa lakkovahtina maanantaina ollut suunnittelija Ari Falkenberg kertoi neuvotteluista tihkuneen harvakseltaan tietoa.

– Näyttää siltä, että työnantajat ovat kauttaaltaan sillä linjalla, että kiky-tunneista pidetään tiukasti kiinni ja palkkoja ei olla valmiita nostamaan, sanoo Falkenberg.

Falkenberg kertoo suurimpien 18 suunnittelutoimiston porrastaneen lakkopäiviä niin, että osa jatkaa lakkoja keskiviikosta kolmen päivän ajan. Heidän yrityksestään Kotkasta on tällä hetkellä lakossa yli 40 YTN:n ja Pron:n jäsentä.

– Meillä on selkeät tavoitteet. Kiky pois ja rahaa lisää. Lakolla me vauhditamme neuvotteluja, sanoo Falkenberg.

Falkenberg uskoo Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden neuvottelujen olevan avainasemassa neuvottelusolmun avaamisessa.

Haminassa lakon piirissä olevassa Abb Marine & Ports´issa lakossa on noin 20 työntekijää, kertoo pääluottamusmies Jyrki Nieminen.

– Kaikkiaan koko yrityksessä lakossa on yli 450 työntekijää ja ylempää toimihenkilöä, kertoo Nieminen.

Myös Nieminen on sitä mieltä, että osapuolet ovat liian kaukana toisistaan neuvotteluissa.

– Kiky-tuntien kohtalo on ratkaisevaa, mutta meidän mielestämme myös palkankorotusten on oltava sellaisia, että ne lisäävät ostovoimaa, sanoo Nieminen

Nieminen vakuuttaa, ettei lakkoväki anna periksi.

– Tällä hetkellähän ei ole edes tietoa siitä, milloin seuraavaksi neuvotellaan.

Työsulku iskee vain Kalsoon

Teollisuusliiton osalta lakoissa on mukana kaikkiaan noin 35 000 työntekijää, joista Kaakkois-Suomessa on yli 3 500 työntekijää. Kaakkois-Suomessa lakon piirissä on lähes kolmekymmentä työpaikkaa.

– Suurimpia yrityksiä täällä ovat UPM:n Kalson viilutehdas ja Patrian yksiköt kuten Utissa, kertoo aluepäällikkö Micke Porkka Teollisuusliitosta.

Porkan mukaan Kaakkois-Suomessa lakot näkyvät pääasiassa Etelä-Karjalan alueella

Vastatoimena Metsäteollisuus on ilmoittanut harvinaisesta työsulusta, joka alkaisi torstaina heti Teollisuusliiton lakon päättymisen jälkeen.

Metsäteollisuus on tarttumassa painostustoimena työsulkuun toista kertaa tällä vuosituhannella.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtajan Jyrki Hollménin mukaan työsulun asettamiseen päädyttiin siksi, että Teollisuusliitto katkaisi sopimusneuvottelut yli viikko ennen sopimuskauden päättymistä.

Metsäteollisuuden tiedotteen mukaan työsulun piirissä on Kymenlaakson alueelta UPM:n Kalson viilutehdas.

Abb Marine & Ports hiljeni Haminassa maanantaina alkaneiden Teollisuusliiton sopimusalojen lakkojen vuoksi.
Abb Marine & Ports hiljeni Haminassa maanantaina alkaneiden Teollisuusliiton sopimusalojen lakkojen vuoksi.