Perinnekeskuksen erikoisuus: pihalle rakennettava aito rauhanturvaajien tukikohta

Tukikohtaan tulee muun muassa majoitustiloja, sauna, messi ja vartiotorni. Majoituksella hankitaan varoja perinnekeskuksen ylläpitoon.

Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry:n toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki (vas.) ja yhdistyksen puheenjohtaja Markku Hutka esittelivät tulevaa perinnekeskusta maanantaina.
Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry:n toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki (vas.) ja yhdistyksen puheenjohtaja Markku Hutka esittelivät tulevaa perinnekeskusta maanantaina.

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskuksen yhteyteen Haminaan rakennetaan rauhanturvaajien tukikohta. Oikeaa tukikohtaa muistuttavan tukikohdan perustamisesta kertoi Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry:n toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki maanantaina Haminassa keskuksen julkistamistilaisuudessa.

— Tukikohta rakennetaan majoituskontteineen, messeineen, vartiotorneineen ja saunoineen. Tukikohdalla toivotaan olevan rekrytoiva vaikutus, kun toista tuhatta reserviupseerikoulun oppilasta ja muita varusmiehiä näkee tukikohdan vuosittain. Lisäksi Suomessa on noin 50 000 rauhanturvaajaveteraania, joita voi kiinnostaa majoittuminen tukikohdassa. Voittoa emme tavoittele, mutta keskuksen ylläpitoon tarvitaan varoja, joita majoituksella voidaan saada, Kangasmäki totesi.

Suunnittelu käynnissä

Hänen mukaansa keskuksen pihamaalle tulevan tukikohdan alueelle voidaan sijoittaa myös isompaa materiaalia näytteille täydentämään perinnekeskuksen sisätilojen museota ja näyttelyitä.

Tukikohdan suunnittelu on aloitettu Säkylässä toimivassa yrityksessä, joka on rakentanut tukikohtia myös oikeisiin rauhanturvaamiskohteisiin.

Kangasmäen mukaan ensimmäinen suunnitelma tukikohdasta valmistuu lähiviikkoina. Mikäli kaikki tarvittavat luvat muun muassa Museovirastolta ja kaupungilta saadaan jouhevasti, tukikohdan rakentaminen voisi alkaa ensi syksynä.