Kotkassa ryhdyttiin lehtisotaan — Syksyn lehdet saavat kyytiä konein, puhaltimin ja haravoin

Lehtien putsaamiseen on palkattu kausityöntekijöitä.

Sari Tauru

Kasoihin paimennetut lehdet viedään kaatopaikalle.
Kasoihin paimennetut lehdet viedään kaatopaikalle.

Hentoinen tuuli pyörittää syksyn lehtiä pitkin katuja. Rantapenkereet hehkuvat keltaisina ja kultaisina. On syksy, ja käsillä se hetki, kun puut luopuvat vaatteistaan.

— Jos tuulee kovaa, lehtien puhaltaminen on hankalaa. Sateella sitä ei oikein voi tehdä, Kotkan Kiinteistöpalvelun Daniel Lönnroth kertoo.

Kausityöntekijäksi palkattu Lönnroth kulkee päivät 10—15-kiloinen lehtipuhallin selässään. Hän paimentaa lehdet kasoihin, jotka noudetaan koneella.

— Nyt on kiireistä. Parin viikon aikana lehtiä on tullut paljon, Lönnroth sanoo.

Muutaman korttelin päässä Kotkan Kiinteistöpalvelun Toni Kauppinen ajaa härveliä, joka imaisee lehdet vatsaansa. Kyseessä on keräävä ruohonleikkuri, jolla voi silputa ja kerätä myös syksyn lehtiä.

Sari Tauru

— Jokaisessa pihassa pyrimme käymään kerran viikossa putsaamassa lehdet. Lehdet kerätään lavoille ja viedään kaatopaikalle, Kauppinen kertoo.

Ruohonleikkurilla pienen alueen putsaa viidessä minuutissa. Kauppinen pitää hommasta.

— Aika menee nopeasti. Sateella tämä ei ole niin hauskaa.

Märät lehdet lähtevät haravoiden

Kaikkea ei voida koneilla tehdä. Kotkan kaupungin puistotyöntekijät ovat tarttuneet haravaan, sillä runsaiden sateiden jäljiltä nurmikko on märkää, eikä koneilla päästä joka paikkaan.

— Ilman koneita ei kyllä selvittäisi, lääniä on sen verran paljon, Anne-Maria Iltola nauraa.

Kaupungilla lehteviä viheralueita riittää. Lehtisavottaan on hankittu kausityöntekijöitä, joista viimeiset lopettavat lokakuun lopulla. Iltola ja Taina Markkula haravoivat tottunein ottein. Lihasjumia ei kuulemma tule, jos on tarpeeksi kouliintunut haravoija.

Puistotoimen syksyn muihin puuhiin kuuluvat sipulien istutukset, perennojen leikkaukset ja viheralueiden talvikuntoon siistimiset.

Vielä hetken syksyinen tuuli pyörittää kirjavia lehtiä katuja pitkin. Väriloiston soisi kestävän pidempään, vaikka sitä ihasteleva ihminen tietää vuoden kiertokulun olevan vääjäämätön. Sateet ja kiireiset askeleet jauhavat lehdet ruskeaksi mössöksi tien pintaan.

Puut jäävät paljaana odottamaan talvea.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.