Haminan–Kotkan sataman liikenteen kasvuvauhti kiihtyi - ainoa uhkatekijä löytyy metsäteollisuuden palkkaneuvotteluista

Haminan–Kotkan sataman kautta kulki tammi-syyskuussa noin 10,7 miljoonaa tonnia tavaraa. Liikenne on kasvanut kahdeksan prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

— Liikenteen kasvu on nopeutunut loppuvuotta kohti, satamayhtiön toimitusjohtaja Kimmo Naski sanoo.

Alkuvuonna Naski arvioi, että sataman koko vuoden liikennemäärä ylittää 14 miljoonaa tonnia. Vuonna 2016 sataman kokonaisliikenne oli 13,4 miljoonaa tonnia. Naski uskoo edelleen, että 14 miljoonaa tonnia menee tänä vuonna rikki ”kevyesti”.

— Joskin alkuvuonna oletin, että kaasuputkikuljetukset olisivat ehtineet vaikuttaa enemmän tilastoihin.

Wasco Coatings aloitti betonipinnoitettujen putkien kuljetukset Kotkasta Hankoon syyskuussa. Merikuljetuksia tehdään vuoden 2019 kesään asti.

Myös loppuvuoden odotetaan jatkuvan vahvana

Kaasuputkien lisäksi myös muu liikenne on kehittynyt suotuisasti. Viennissä eniten lisääntyivät kuivabulk, sahatavara ja kappaletavara. Viennissä laskivat nestebulkin kuljetukset. Tuonnissa eniten lisäystä tuli kuivabulkin ja kappaletavaran kuljetuksiin. Tuonnissa vähenivät nestebulk ja raakapuu.

Lannoitekuljetusten huomattava lisääntyminen näkyi transitoliikenteen kasvussa. Kotimaan liikenne sen sijaan väheni. Pitkään jatkunut konttiliikenteen kasvu vahvistui edelleen.

Sataman loppuvuoden liikenteen ennakoidaan jatkuvan vahvana. Kasvua mahdollisesti uhkaava tekijä ilmestyi esiin työmarkkinoilla. Paperiliitto ilmoitti viime perjantaina kohottavansa lakkovalmiutta.

Paperiliitto närkästyi työnantajapuolen ehdotettua paperiteollisuuden sopimuksen jatkamista ilman palkankorotuksia. Mikäli metsäteollisuudessa ajauduttaisiin työtaisteluihin, ne heijastuisivat myös satamiin.

— Lakot olisivat myrkkyä. Toivottavasti sellaisia ei tule, Naski toivoo.

Pekka Kimpanpää

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.