Kymsote antoi velvoittavan suosituksen suu–nenäsuojuksen eli kasvomaskin käyttöön – "Toivon, että viimeistään nyt se maski puetaan kasvoille", sanoo johtajaylilääkäri

Kymsote suosittelee harkitsemaan tarkoin osallistumista suuriin yleisökokoontumisiin.

Ella Karttunen

Kymsote on antanut Kymenlaaksoon velvoittavan suosituksen kasvomaskien käytöstä. Arkistokuva.
Kymsote on antanut Kymenlaaksoon velvoittavan suosituksen kasvomaskien käytöstä. Arkistokuva.

Kymenlaaksossa on tästä päivästä lähtien voimassa velvoittava suositus suu-nenäsuojuksen eli kasvomaskin käyttöön julkisessa liikenteessä, kauppakeskuksissa, kaupoissa sekä muissa yleisissä tiloissa ja tilaisuuksissa. Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote antoi velvoittavan suosituksen tänään.

Kymsoten arvion mukaan Kymenlaakson koronavirustilanne on yhä perustason vaiheessa. Viikonlopun aikana Kymenlaaksossa todettiin yhteensä 27 uutta tartuntaa. Ne ovat liittyneet aiemmin todettuihin tartuntaketjuihin.

– Tartuntaketjut ovat isoja, mutta ne ovat tällä hetkellä hallinnassa. Suuren tartuntalukeman takana on kohdennettu testaus. Koronavirus ei tällä hetkellä leviä hallitsemattomasti Kymenlaaksossa, Kymsoten infektiotautien ylilääkäri Risto Pietikäinen toteaa tiedotteessa.

Johtajaylilääkärin mukaan aika harva käyttää maskia

Kymsoten johtajaylilääkärin Marja-Liisa Mäntymaan mukaan velvoittava suositus on vahvempi kuin pelkkä suositus. Sote-kuntayhtymä voi antaa asiassa vain suosituksia, hän sanoo.

– Näyttää siltä, että suositukset eivät ole menneet perille toivomallamme tavalla. Toivon, että viimeistään nyt se maski puetaan kasvoille, hän sanoo.

Kotkassa asuvan Mäntymaan havaintojen mukaan yllättävän harva käyttää kaupungilla ja kaupoissa liikkuessaan maskia, vaikka Kymsoten suositus on ollut voimassa pitkään.

Velvoittava suositus koskee yli 15-vuotiaita

Velvoittava suositus koskee THL:n ohjeen mukaisesti yli 15-vuotiaita. Myös tapahtumajärjestäjien suositellaan ohjeistavan tapahtumiensa osallistujia käyttämään suu-nenäsuojuksia.

Tiedotteessaan Kymsote suosittelee myös noudattamaan erityisen huolellisesti muita yleisiä koronapandemian ohjeistuksia. Kaikissa tilanteissa tulee noudattaa huolellista käsi- ja yskimishygieniaa. Osallistumista suuriin yleisökokoontumisiin suositellaan harkitsemaan tarkoin. Jos saa hengitysinfektion oireita, täytyy pysytellä kotona ja hakeutua koronavirustestiin.

Juttua täydennetty kello 17.30. Lisätty johtajaylilääkärin haastatteluosuus ja kommentit sekä muokattu otsikkoa niiden pohjalta.