Päivystysapu 116 117 aloittaa Kymenlaaksossa torstaina: Numeroon soitetaan ennen päivystykseen lähtöä ja sieltä saa myös apua äkillisiin terveysongelmiin

Kyseessä on valtakunnallinen uusi toimintamalli.

Katja Juurikko

Kymsote ottaa käyttöön tämän viikon torstaina uuden puhelinpalvelun, jonka tarkoituksena on muun muassa helpottaa päivystyksen kuormaa. Arkistokuva.
Kymsote ottaa käyttöön tämän viikon torstaina uuden puhelinpalvelun, jonka tarkoituksena on muun muassa helpottaa päivystyksen kuormaa. Arkistokuva.

Päivystysapu 116 117 -puhelinpalvelu aloittaa toimintansa Kymenlaaksossa tänä torstaina 12. joulukuuta. Palvelu aukeaa aamulla kahdeksalta. 

— Päivystysapuun soitetaan, kun mietitään päivystykseen lähtöä kiireellisen asian vuoksi. Sieltä annetaan myös neuvoja äkillisiin terveysongelmiin silloin, kun terveysasemat ovat suljettuina, päivystyksen ylilääkäri Kimmo Salmio kertoo Kymsoten julkaisemassa tiedotteessa.

Numeroon soittaneista kiireellistä apua tarvitsevat ohjataan päivystykseen. Numerosta saa myös neuvontaa, hoito-ohjeita ja ohjausta eri palveluihin. 

Päivystysapu on sosiaali- ja terveysministeriön linjaama toimintamalli, jonka on oltava käytössä koko manner-Suomessa vuoden loppuun mennessä.  Kymenlaaksossa palvelun järjestää Kymsote. 

Päivystysavun tarkoituksena on helpottaa päivystysten toimintaa ja auttaa asiakkaita, jotka voidaan ohjata heti oikean avun piiriin. 

Soittaa voi koska tahansa

Päivystysapuun voi soittaa vuorokauden kaikkina aikoina ja jokaisena viikonpäivänä. 

Numerosta vastaavat päivystyksen sairaanhoitajat, jotka tekevät puhelimitse arvion hoidon tarpeesta. Päivystysapu ei vähennä miehitystä muualta päivystyksestä.

—Päivystysavusta saa neuvontaa ja ohjausta mahdollisesti päivystyskäyntiä tarvitseviin vaivoihin. Päivystykseen hakeudutaan hoitoon, jos vointi sitä vaatii. Päivystysapuun ei tarvitse erikseen enää soittaa, jos esimerkiksi terveysasemalta on ohjattu päivystykseen, Kimmo Salmio kertoo.

Salmio painottaa, että henkeä uhkaavissa tilanteissa on aina soitettava numeroon 112.

Numerosta saa tietoa oikeasta hoitopaikasta

Uusi numero ei vaikuta yhteydenottoihin terveysasemalle. Sinne voi ottaa yhteyttä entiseen malliin. Terveysasemalta saa apua pitkäaikaisiin vaivoihin, vuosikontrolleihin ja reseptien uusimiseen. 

—Kun terveysasema on auki, sinne voi olla yhteydessä, jos oletuksena on, että kiireellinen terveysongelma hoituu ajanvarausvastaanotolla esimerkiksi terveysaseman akuuttiajalla, Salmio muistuttaa.

Jos on epävarma, ottaako yhteyttä terveysasemaan vai päivystysapuun, kannattaa soittaa numeroon 116 117. Päivystysavusta saa tietoa oikeasta hoitopaikasta. 

Päivystysavusta on saatu hyviä kokemuksia Uudeltamaalta, jossa 91 prosenttia soittajista kokee saaneensa tarvittavan avun.