Kotka lähtee mukaan ravinnepäästökauppaan

Kimmo Seppälä

Mussalon jätevedenpuhdistamolla jätevedet käsitellään niin tehokkaasti, että Kotkan kaupunki tukee venäläistä Kingiseppin kaupunkia rakentamaan tehokkaamman jätevesipuhdistamon.

Kotka on toinen kaupunki, joka osallistuu John Nurmisen Säätiön NutriTrade-hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on Itämeren laajuisen vapaaehtoisen ravinnepäästökaupan käynnistäminen.

Kotkan kaupunki, Kymen Vesi Oy ja Merikotka-tutkimuskeskus osallistuvat hankkeeseen kompensoimalla fosforipäästöjään tukemalla venäläistä Kingiseppin kaupunkia. Kompensoinnin tarkoituksena on tukea heikkotehoisempaa puhdistamoa.

Tuki on arvoltaan 10 000 euroa ja se kohdennetaan Kingiseppin jätevedenpuhdistamoon asennettavan kemikaalisäiliön hankkimiseen.

Kotkan kaupungin tiedotteen mukaan tuella vähennetään Kingiseppin fosforipäästöjä 2,3 tonnia, joka on yhtä paljon kuin Mussalon jätevedenpuhdistamon vuotuiset fosforipäästöt.

Tiedotteen mukaan kaupunki lähtee hankkeeseen, koska vaikka Mussalon jätevedet puhdistetaan jo nyt tehokkaasti, ei mikään puhdistamo voi olla täysin ravinneneutraali. Kingiseppin jätevedenpuhdistamon tukeminen on kannattavaa, koska Kingiseppiä tukemalla saadaan aikaan suurempi vaikutus Itämeren tilaan.

Ensimmäisenä kaupunkina hankkeeseen lähti mukaan Helsinki, joka aloitti vastaavanlaisen yhteistyön valkovenäläisen Vitebskin kaupungin kanssa vuonna 2016.

”On hienoa saada merellinen Kotka mukaan NutriTrade-hankkeeseen neutraloimaan fosforijalanjälkeään. Toivomme, että Kotkan esimerkki innoittaa muitakin Suomen kaupunkeja tarttumaan asiaan”, kertoo NutriTrade-hankkeen projektipäällikkö Anna Saarentaus tiedotteessa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.