Minne auton voi jättää? Onko huoneessa tilaa saattajille? Kuinka ajoissa paikalle voi tulla? Yli 85-vuotiaiden rokotukset alkavat torstaina Kotkansaarella, näin ne toimivat käytännössä

Rokotuspaikalla on vain yksi ovi, josta mennään sisään ja ulos. Lisää rokotustiloja Kymsote saa käyttöönsä maaliskuussa.

Raimo Eerola

Kotkansaarella yli 85-vuotiaiden rokotukset alkavat torstaina Instrumentariumin viereisessä liiketilassa kauppakeskus Pasaatin rakennuksessa Kirkkokadun puolella.
Kotkansaarella yli 85-vuotiaiden rokotukset alkavat torstaina Instrumentariumin viereisessä liiketilassa kauppakeskus Pasaatin rakennuksessa Kirkkokadun puolella.

Kotkassa yli 85-vuotiaille tarkoitetut koronarokotukset alkavat torstaina entisissä Nissenin tiloissa kauppakeskus Pasaatin rakennuksessa.

Kymen Sanomien lukijoita on mietityttänyt, miten rokotusjärjestelyt käytännössä sujuvat ja miten iäkkäät rokotettavat saadaan turvallisesti rokotuspaikalle ja sieltä pois.

Minne rokotukseen tulevat tai rokotettavia paikalle tuovat henkilöt voivat pysäköidä autonsa Kymsoten rokotuskoordinaattori Tanja Metsola?– He voivat pysäköidä autonsa yleisille pysäköintipaikoille. Esimerkiksi torin reunassa on pysäköintipaikkoja, samoin toriparkissa ja Kirkkokadun varrella.

Miten tulisi toimia, kun rokotettava henkilö on niin huonokuntoinen, että hänet pitäisi tuoda mahdollisimman lähelle ovea?

– Vähän matkaa rokotustiloista eteenpäin on sellainen alue, jolle autonsa voi pysäköidä hetkeksi ja auttaa vanhuksen rokotuspaikalle. Sitten auton voi käydä siirtämässä toiseen paikkaan kunnes saattaja taas palaa hakemaan rokotettavan.

– Meille varatussa tilassa rokotuspisteet ovat muutaman metrin päässä ovelta. Joissakin paikoissa, joissa rokotettavat saisi tuotua oven eteen, kävelymatka rakennuksen sisällä olisi pitempi.

Miten rokotustiloihin tuleminen ja niistä poistuminen on järjestetty?

– Meillä ei ole käytettävissä eri ovia sisään tuleville ja ulos meneville. On kuljettava samasta ovesta.

Rokotuksen jälkeen pitää rokotetun jäädä vielä paikalle tarkkailtavaksi 15 minuutin ajaksi. Miten se järjestyy käytännössä?

– Meillä on tiloissamme kolme rokotuslinjaa ja penkkejä, jotka on aseteltu kahden metrin päähän toisistaan. Niille rokotettavat voivat jäädä hetkeksi odottelemaan ennen poislähtöään. Suositeltavaa olisi, että jokaisella tulijalla olisi korkeintaan yksi saattaja.

– Toivoisimme, että ihmiset tulevat paikalle vasta silloin, kun on heidän rokotusaikansa. Rokottajien ja kirjaajien lisäksi paikalla on aulahenkilö, joka ohjaa ihmiset odottamaan vuoroaan oikeisiin paikkoihin ja tarkkailee heitä rokotuksen jälkeen.

Lisää rokotustiloja Kymsote saa käyttöönsä maaliskuussa.

Luetuimmat