Lelun karting-rata kunnostetaan Haminassa — Tavoitteena on saada hyvä harjoittelurata

 Haminan seudun moottorikerho aikoo pidentää ja päällystää uudelleen nykyisen heikkokuntoisen radan.

Antti-jussi Larvio

Lelussa sijaitsevan moottoriradan alueella kunnostetaan karting-rata. Samalla rata saa lisää pituutta.

Haminan seudun moottorikerho ry aikoo herättää uudelleen henkiin Lelun moottorirata-alueen karting-radan Haminassa. Yhdistyksen sihteeri Antti Parkon mukaan radan asfaltti on heikossa kunnossa eikä rataa ole voitu vuosiin käyttää varsinaisena karting-ratana.

— Aikanaan mikroautokerho rakensi radan vuonna 1982 lainan turvin. Se kerhokin on jo kuollut ja rataa on hoitanut Haminan seudun moottorikerho talkoilla, joissa on lähinnä raivattu risuja ja siistitty aluetta. Rataa on ylläpidetty vain siten, että siellä on voitu järjestää joitain mopo GP-kisoja ja lasten ensimmäisiä mikroautokokeiluja, Parkko sanoo.

Emme kaavaile niinkään kilparataa, vaan hyvin tehtyä harjoittelurataa. — Antti Parkko

Käyttöluvalle saatu pidennys

Karting-radan kunnostuksen ensi askeleet otettiin, kun Haminan kilpailukykyvaliokunta myönsi viime viikolla moottoripyöräkerholle korvauksetta alueelle 15 vuoden maankäyttöluvan radan kunnostamisen, laajentamisen ja käytön mahdollistamiseksi. Pidennystä käyttöluvalle tarvittiin, koska avustusrahoituksen edellytyksenä on toiminnan pitkäaikaisuus. Kerholle vuonna 2017 myönnetty viiden vuoden käyttölupa ei olisi täyttänyt avustuskriteereitä.

Parkon mukaan katse rahoituksen saamisessa käännetään Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen ja Kehitysyhdistys Leader Seepran suuntaan.

— Alustavasti kustannuksiksi on arvioitu suoja-alueineen ja varikkoineen noin 130 000 euroa, josta omavastuuosuus katetaan talkoilla. Kyseessä on useamman vuoden projekti, mutta maansiirtotyöt pitäisi päästä aloittamaan jo aika pian.

Parkon mukaan vanha karting-rata on noin 600 metriä pitkä. Uudistettu rata tulee olemaa 1-1,2 kilometrin mittainen. Leveyttä radalle tarvitaan noin seitsemän metriä. Asfaltoinnin kustannukset ovat arviolta 50 000-70 000 euroa.

Parkon mukaan radan varikolle tehdään sähköistys, joka mahdollistaa muun muassa sähkömoottoripyörien latauksen ja valaistuksen ansiosta myös ilkivalta syrjäisellä rata-alueella voidaan ehkäistä. Myös huoltorakennus on kaavailuissa.

Turvallisuus paranee

Lelun karting-radan kunnostamisen ensisijainen syy on Parkon mukaan rataturvallisuuden parantaminen ja harrastusmahdollisuuksien lisääminen alueen nuorille. Muun muassa ajolisenssien ja vakuutusten edellytyksenä on hänen mukaansa tietyn tasoinen rata.

— Emme kaavaile niinkään kilparataa, vaan hyvin tehtyä harjoittelurataa. Mikäli kilpailuja halutaan järjestää, nekin ovat sitten mahdollisia. Matkailuakin ajatellen torstaista sunnuntaihin kestävät kisat toisivat tänne alueelle parisentuhatta alan harrastajaa eli hyötyä sitäkin kautta olisi saatavissa.

Lelun moottoriradalla ovat nykyisin vanhan karting-radan lisäksi harjoittelualueet mönkijöille, motocrossille, endurolle, freestylelle ja maastopolkupyörille.