Mannerheimin Lastensuojeluliitto etsii haminalaisiin perheisiin vapaaehtoisia tukihenkilöitä

Kimmo Seppälä

Tukihenkilötoiminnan koordinaattori Sanna Kytö MLL:sta toivoo, että Haminaan saataisiin tehtyä uusia perhekummisuhteita. Työ on vasta alussa.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto käynnistää Haminassa perhekummi-, ystävä- ja kaveritoiminnan. Hamina on tänä vuonna ryhtynyt Lastensuojeluliiton kuntakumppaniksi Kotkan ja Pyhtään tavoin.

Tulevana viikonloppuna Haminassa pidetään koulutukset vapaaehtoisille, jotka ovat halukkaita ryhtymään perheiden kummeiksi, kavereiksi 7—14-vuotiaille tai ystäviksi maahanmuuttajanaisille.

— Perhekummeja saatetaan tarvita esimerkiksi silloin, kun perhe on muuttanut toiselta paikkakunnalta, eikä tukiverkkoja ole. Kummit voivat toimia vaikkapa yksinhuoltajien apukäsinä, tutustuttaa paikkakuntaan tai tarjota juttuseuraa, tukihenkilötoiminnan koordinaattori Sanna Kytö kertoo.

Ystävätoiminta on MLL:n tukitoiminnoista kysytyin ja siihen on Kydön mukaan helpoin löytää vapaaehtoisia. Tarkoituksena on ehkäistä maahanmuuttajanaisten syrjäytymistä, edesauttaa heidän kotoutumistaan ja tarjota keskustelukumppani, jonka kanssa harjoitella suomea. Erityisesti kotona lapsiaan hoitavat maahanmuuttajaäidit jäävät helposti eristyksiin. Ystäviksi etsitään suomalaisia naisia.

— Ystävätoiminnassa vapaaehtoinen oppii muista ja myös omasta kulttuuristaan, Kytö kertoo.

Kummitoiminnassa mukana olevilla perheillä ei saa olla lastensuojelun asiakkuutta. Perheille halutaan tarjota tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

— Vapaaehtoisten ei tarvitse olla terveydenhoitoalan ammattilaisia. Täysi-ikäisyys, riittävä terveydentila ja auttamisen halu riittävät, Kytö sanoo.

Vapaaehtoisiksi tarvitaan kaiken ikäisiä. Eläkeikäiset voivat toimia kaivattuina varamummoina ja -pappoina, kun taas esimerkiksi nuorilla äideillä voi olla vertaistuen kaipuu. Kaveritoimintaan on Kydön mukaan kaivattu erityisesti miehiä viemään nuoria esimerkiksi jalkapalloharjoituksiin tai muihin harrastuksiin. Kaveritoiminnassa mennään nuoren toiveiden mukaan.

Tavallisin haaste vapaaehtoistyössä on aikataulujen yhteensovittaminen. Kummiperhetoiminnassa kummi ja perhe sopivat tapaamisajat itse keskenään.

Tukitoiminta

Lauantaina 14.10. MLL pitää perhekummi-, kaveri- ja ystäväkoulutusta Haminassa Kumppanuustalo Hilmassa klo 10-15. Tapahtumaan on ollut ennakkoilmoittautuminen.

Jos vapaaehtoistyö kiinnostaa, ota yhteyttä MLL:n koordinaattoreihin: kaveritoiminta sanna.vahasarja@mll.fi, ystävätoiminta virpi.merilainen@mll.fi, perhekummitoiminta sanna.kyto@mll.fi.

Elina Valtonen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.