Poliisi voi sakottaa valotta kulkevalta pyöräilijältä 40 euroa — Kaakossa on toistaiseksi selvitty huomautuksilla

Tarja Särkkä

Pimeällä säällä polkupyörässä tai pyörän kuljettajassa on oltava valo.

Itä-Suomen poliisi ilmoitti marraskuun alussa aloittavansa tehostetun valvonnan kevyessä liikenteessä. Ilman valoa ajava pyöräilijä ei enää selviä huomautuksella, vaan rikkeestä rapsahtaa neljänkymmenen euron sakko. Komisario Jukka Tylli, antaako Kaakkois-Suomen poliisi sakkoja ilman valoja liikkuville pyöräilijöille?

— Partiot ovat pysäyttäneet ja valistaneet pyöräilijöitä, mutta toistaiseksi on pärjätty huomautuksilla. Ilman valoa pyöräily on sanktioitava asia ja siitä voidaan kirjoittaa enimmillään 40 euron rikesakko. Sakkopäätökseen vaikuttavat olosuhteet ja tilanteen kokonaisarviointi.

— Totuus on, että ilman valoa pyöräilijää ei näy. Varsinkin pimeällä ja sateisella säällä valotta kulkeminen on pyöräilijälle itselleen todella vaarallista.

Mitä pyöräilijän valon käytöstä on säädetty?

— Muutama vuosi sitten tuli tärkeä muutos, että valon ei tarvitse olla kiinteästi pyörässä kiinni, se voi olla myös pyöräilijässä. Esimerkiksi otsalamppu toimii hyvin. Pääasia, että eteenpäin näkyisi valoa. Ja heijastimia on syytä olla, niin pyöräilijöillä kuin jalankulkijoilla.