Yllätykset jatkuvat Charlotte -aluksen oikeudenkäynneissä Viipurissa — Jo kerran yhdistetyt käsittelyt eriytettiinkin eri istunnoiksi

Aluksen omistava haminalaisyrittäjä Jarmo Ahonen joutuu toimittamaan oikeudelle lääkärintodistuksen, koska ei osallistunut istuntoon, johon häntä ei edes kutsuttu.

Kimmo Seppälä

Charlotte-matkailualus on oikeudenkäynneissä tullut Venäjällä tutuksi ja oikeudenkäynnit jatkuvat yhä. Alus kuvattuna vuonna 2013 Klamilassa.
Charlotte-matkailualus on oikeudenkäynneissä tullut Venäjällä tutuksi ja oikeudenkäynnit jatkuvat yhä. Alus kuvattuna vuonna 2013 Klamilassa.

Oikeudenkäynnit haminalaisyrittäjä Jarmo Ahosen risteilytoiminnasta ja risteilyalus Charlottesta on jälleen eriytetty kahdeksi eri tapaukseksi Viipurissa. Ahosen mukaan keskiviikkona käydyssä oikeudenkäynnissä kävi ilmi, ettei Pietarissa toukokuussa istuneen oikeuden päätös käsitellä Ahosta koskevat asiat samalla kertaa yhdessä oikeudenkäynnissä enää olekaan voimassa.

— Asianajajani kertoi, että nyt asiaani käsitelläänkin jälleen kahdessa erillisessä oikeudenkäynnissä. Lisäksi hän totesi, että oikeuden mukaan minun olisi pitänyt olla keskiviikon oikeudenkäynnissä läsnä. Mitään kutsua en kuitenkaan saanut, sillä edellisessä oikeudenkäynnissä ei läsnäoloani vaadittu. Tosin siihen tuli kuitenkin kutsu, mutta viisi päivää istunnon jälkeen. Nyt minun on toimitettava oikeudelle lääkärintodistus siitä, miksi olin estynyt osallistumasta viimeisimpään istuntoon, Ahonen kummastelee.

Kiistaa rikkomuksista ja takavarikosta

Ahosta koskevassa toisessa oikeudenkäynnissä pohditaan sitä, onko Ahonen syyllistynyt rikokseen viedessään suomalaisryhmän Charlotte-aluksella Viipurista lähisaariin risteilylle toissa kesänä.

Toisessa oikeudenkäynnissä arvioidaan Charlotte-aluksen takavarikkoa. Alus asetettiin samaisen toissakesäisen risteilyn jälkeen takavarikkoon ja sen takavarikosta vapautumismaksuksi määrättiin 38 000 euroa. Alus on siitä lähtien seissyt Viipurissa.

Ahosen risteilyn järjestämisessä Venäjän viranomaiset ovat nähneet kabotaasimääräysten rikkomisen. Suomalaisyritys ei olisi määräysten mukaan saanut viedä matkailijoita risteilylle Viipurista.

Toisessa oikeudenkäynnissä Ahosta on puolestaan syytetty siitä, ettei hän ole noudattanut venäläisviranomaisten ohjeita muun muassa tarvittavien risteilyä koskevien dokumenttien osalta.

Elokuussa istutaan taas

Ahonen itse ei katso syyllistyneensä mihinkään rikkomuksiin ja pitää aluksensa takavarikkoa laittomana.

Viime vuoden tammikuussa oikeus vapauttikin Charlotten takavarikosta, mutta Ahosen valmisteltua aluksen noutoa jäiden lähdettyä, Viipurin tulli ilmoitti, ettei se kirjoita alukseen maasta poistumiseen tarvittavia dokumentteja.

Ahosen mukaan seuraava hänen väitettyjä rikkomuksiaan käsittelevä oikeudenkäynti on tiettävästi elokuun alkupuolella ja aluksen takavarikkoa koskeva istunto kuun loppupuolella.

Kaikkiaan on Ahosen tapauksen johdosta Venäjällä istuttu oikeutta reilun kahden vuoden aikana useita kymmeniä kertoja.