Peltokorte sai kuumuudella kuoliniskun Katariinan meripuistossa

Kimmo Seppälä

Katariinan meripuistossa on tämän käytävän varrelta tuhottu rikkakasveja kuumakäsittelyllä.
Katariinan meripuistossa on tämän käytävän varrelta tuhottu rikkakasveja kuumakäsittelyllä.

Anne Vilkki-Lanu

Katariinan meripuistossa lähes sata-asteinen neste pumpattiin punaisen roudansulatusmaton alle Norjassa valmistetulla laitteistolla.

Peltokorte on kiusallisen sitkeä ja vahvakasvuinen rikkakasvi. Sen tuhoamista kuumuuden avulla on tällä viikolla kokeiltu Katariinan meripuistossa Kotkassa. Testissä oli roudansulatusmatto, jonka alle nostettiin noin 60 asteen lämpötila.

Kaupungin puistotoimisto tarttui kotkalaisen Tuholaishallinta Nopestin ideaan levittää roudansulatusmatto kasvuston päälle. Maton alle johdettiin noin 300 metriä letkua, jossa kiersi lähes sata-asteinen neste.

— Letkuissa kulkeva aine on pääosin glykolia. Vähitellen lämpö maton alla nousee ja enimmillään se on noin 60 astetta. Sen pitäisi riittää aiheuttamaan fysikaalinen muutos kasviin ja johtaa sen kuolemaan, kertoo Petri Metsälä.

Metsälän mukaan Suomessa ei ole aiemmin kokeiltu vastaavaa roudansulatusmaton avulla.

Lähipäivät näyttävät, miten lämpökäsittely tehoaa Kotkassa. Menetelmän käyttöpaikkoja rajoittaa se, että kuumuus ei valikoi, vaan tuhoaa maton alta kaiken kasvillisuuden. Lähellä ei myöskään saa olla esimerkiksi pensaita ja puita, joiden juuret voivat kuivua.

Meripuistossa kokeilupaikaksi valittiin pysäköintipaikan kulmalta kohti kalliota nousevan kävelytien varresta noin 20 metrin pituinen osuus, leveydeltään kaksi metriä.

Veikko Mäenpää

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.